Masca ar putea deveni obligatorie pe strada, peste tot in Romania, nu doar in zonele pietonale ori aglomerate din unele judete

Daca ritmul infectarilor se va mentine crescut, masca de protectie ar putea deveni curand obligatorie pe strada si in Romania, spune seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

CITESTE SI: Cel mai mare numar de nou infectati cu COVID in Timisoara si in judet, intr-o singura zi, de la inceputul pandemiei. 142 de noi cazuri. Localitatile in care au aparut 

CITESTE SI: Cea mai neagra zi a pandemiei: 3130 de noi imbolnaviri cu coronavirus si 44 de morti in Romania. Record si in Timis: 142 de nou infectati cu COVID 

In acest moment, purtarea mastii este obligatorie in Romania si in aer liber daca este vorba despre zone aglomerate, in anumite intervale de timp. In unele judete cu rate de infectare mari se discuta deja despre obligativitatea purtarii mastii in toate spatiile publice in special in localitatile ce ar putea fi vizate de carantina.

In mai multe alte tari care se confrunta cu o crestere accelerata a numarului de imbolnaviri o astfel de masura a fost deja luata.

Clar este posibil sa ajungem si la asta, nu vreau sa se interpreteze si sa se spuna gata, Arafat a zis ca de maine masca, dar o astfel de decizie poate sa fie aproape, daca situatia nu intra sub control si daca in continuare vom avea oameni care se pacalesc pe ei singuri”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

El a povestit ca s-a confruntat personal cu situatii in care oamenii nu poarta masca atunci cand ar trebui sa o faca. Raed Arafat a indemnat ca oamenii sa fie reactivi in aceste situatii, pentru ca se expun pe ei insisi pericolului.

Eu va spun, astazi dimineata, coborand in bloc, in lift, s-a deschis intre etaje liftul sa urce o domnisoara. Era fara masca. Am rugat-o sa nu urce. Pur si simplu. si acest lucru trebuie sa-l faca oricare dintre noi. Am rugat-o sa nu urce, pentru ca nu avea masca. Daca urca, cu siguranta reactia mea era sa cobor eu si sa astept sa iau alt lift”, a relatat Raed Arafat. „Asta ar fi fost reactia mea. Pentru ca nu mai putem suporta acest lucru. in lift stai cu omul de la etajul 10 pana la parter, deja daca tuseste, stranuta sau nu poarta masca, poti sa iesi de acolo infectat. Deci, nu merge!” – a punctat seful DSU.

El a explicat ca boala se ia cel mai usor in spatiile inchise, mai putin aerisite sau in spatiile aglomerate mai putin aerisite. Chiar daca spatiul este putin mai mare, daca este aglomerat si nu este aerisit, boala se raspandeste destul de bine, mai ales daca oamenii nu au masca.

Masca este un mijloc de a-l proteja si pe cel sanatos, dar si pentru a preveni ca cel infectat, care nu stie de multe ori ca este infectat (asimptomaticul), sa raspandeasca boala la altii. Purtarea mastii previne sa facem rau altora”, a aratat Raed Arafat.

Cand masca o poarta si cel infectat, si cel neinfectat, riscul de imbolnavire este mai mic, pentru ca incarcatura virala la care este expus cel sanatos este mai mica decat in cazul in care n-ar fi purtat masca. In plus, si efectul bolii poate fi mai limitat, manifestarea bolii mai usoara, daca aceasta incarcatura virala la care am fost expusi este mai mica„, a explicat medicul Raed Arafat.

In curand este posibil sa se ajunga la acest lucru (obligativitatea purtarii mastii si in spatii deschise – n.r.) in unele zone, daca cifrele continua sa creasca„, a avertizat in final Raed Arafat.

Joi, autoritatile au raportat in Romania pentru prima oara peste 3000 de noi imbolnaviri cu COVID in 24 de ore.

In Timis, Comitetul pentru Situatii de Urgenta a instituit restrictii si obligatii suplimentare in 16 localitati unde rata de infectare a trecut de 1,5 la mia de locuitori. Detalii mai jos!

CITESTE SI: Restrictii si obligatii in 16 localitati din Timis din cauza cresterii numarului de cazuri de COVID. Se inchid restaurantele si cafenelele, iar masca devine obligatorie in toate spatiile publice 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.