Uzina veche de apa de la Timisoara, ce arata ca un OZN, deschisa vizitatorilor. Tururi ghidate pline de povesti

TIMISOARA. Uzina de apa din cartierul Ciarda Rosie isi deschide sambata portile pentru vizitatori, mai exact pentru participantii la Bienala Timisoreana de Arhitectura – Beta 2020, editia despre #Responsabilitate (https://betacity.eu/).

Organizatorii au propus trei ture de vizitare ghidate ale cladirilor vechii uzine, in care participantii vor afla povesti inedite despre apa dar si despre personalitatile ce au contribuit semnificativ la transformarea Timisoarei intr-un modern oras european la inceputul secolului XX – primarul Carol Telbisz, inginerul Stan Vidrighin si arhitectul Laszlo Szekely.

Uzina de Apa nr. 1 din cartierul Ciarda Rosie, cunoscuta publicului larg ca si „OZN-ul de la Urseni” a fost pusa in functiune in anul 1914, la doi ani dupa deschiderea, in Timisoara, a primei statii de epurare de pe teritoriul actual al Romaniei. Ansamblul de cladiri Secession industrial, bine conservate, va deveni, in 2021, Muzeul Apei. Proiectul de constructii a fost demarat recent, iar evenimentul BETA este, asadar, ultima ocazie in care publicul poate vedea Uzina in forma sa actuala.

Toate locurile au fost ocupate in scurt timp la cele trei ture de vizitare propuse de organizatori, de la orele 13.00, 14.00 si 15.00. in contextul epidemiologic curent, numarul de participanti a fost limitat, iar actiunea se va desfasura cu respectarea regulilor de siguranta – distantare si masca.

Ne bucura interesul timisorenilor pentru eveniment, data fiind preocuparea companiei Aquatim de a reda comunitatii frumoasele cladiri de patrimoniu industrial din administrarea sa. Viitorul Muzeu al Apei va lega cladirile existente de un pavilion nou, de zone expozitionale si de recreere amenajate in aer liber, intr-un spatiu dedicat memoriei, dar si identitatii comunitare. Muzeul va prezenta istoria apei din regiune si va gazdui evenimente culturale si artistice.

Beta 2020 este organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Teritoriala Timis si Primaria Municipiului Timisoara – Casa de Cultura a Municipiului Timisoara. Beta 2020 este proiect prioritar OAR, sustinut din Timbrul de Arhitectura.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.