10 reguli de aur de la RETIM, pentru gestionarea deseurilor la Timisoara

TIMISOARA. Eliminarea risipei si o cantitate cat mai mica de deseu dusa la groapa de gunoi sunt doua lucruri la care poate sa contribuie orice timisorean prin respectarea unor cerinte simple.

RETIM a alcatuit un set de reguli cu ajutorul carora cantitatea de deseuri generata sa fie gestionata mai bine inca de la sursa, adica de la pubela fiecaruia dintre noi.

1. Pentru a nu incarca inutil pubela, fiecare dintre noi ar trebui sa cumpere doar cat are nevoie pentru a nu risca sa arunce apoi diferite produse.

2. Repartizarea corecta a deseurilor in pubele negre, galbene si verzi. Un lucru care trebuie retinut in aceasta situatie este ca este interzisa aruncarea in pubele a deseurilor voluminoase, periculoase si vegetale, a celor din constructii si a echipamentelor electrice, electronice sau electrocasnice.

3. Pubela neagra este rezervata in mediul urban doar deseurilor menajere si biodegradabile, in mediul rural, deseurile biodegradabile putand fi compostate

4. Deseurile reciclabile trebuie obligatoriu separate de cele reziduale. Plasticul, cartonul, hartia sau lemnul maruntit urmeaza sa fie puse in pubela galbena, in timp ce ambalajele din sticla, curatite, trebuie aruncate in clopotele verzi. Echipele de colectare pot refuza colectarea recipientului daca nu sunt respectate regulile de colectare separata a deseurilor.

5. Este interzisa depozitarea deseurilor de orice fel langa pubele.

6. Cu toate ca au fost anuntate mai multe masuri de relaxare, pentru a preveni raspandirea Covid-19, o regula instituita inca din martie se aplica si in prezent. Distantarea sociala trebuie respectata si nu se va intra in contact cu angajatii RETIM. Pentru orice tip de informatii, timisorenii pot contacta RETIM folosind platformele de comunicare online www.retim.ro, pagina oficiala de facebook si Call Center +40 374 885 692.

7. Plata la timp a facturii de salubrizare, necesara continuitatii serviciului prestat de companie. Ai la dispozitie o multitudine de modalitat de plata a facturii RETIM. Iti recomandam folosirea aplicatiei Contul Meu direct pe site-ul www.retim.ro, dar poti plati usor si online cu cardul, in numerar, prin sisteme de plata rapida etc.

Toate modalitatile de plata le gasesti aici: www.retim.ro/utile/modalitati-de-plata.

8. Toate deseurile reziduale se pun in saci, iar inainte de aruncarea acestora in pubela trebuie sa ne asiguram ca acestia sunt bine legati la gura. Deseurile menajere NU se depun direct in pubela. Acelasi lucru este valabil si pentru sacii galbeni, in care sunt puse materialele reciclabile. Ambalajele trebuie pliate sau turtite inainte de a fi puse in saci, care apoi sunt legati la gura.

9. Nu abandonam deseuri si nu depozitam in alte recipiente decat cele proprii. Aceste actiuni sunt ilegale si vor fi sanctionate de Politie si administratiile locale.

10. Deseurile voluminoase sau periculoase trebuie pastrate in gospodarie pana la depunerea lor in containerele speciale in cadrul campaniilor de colectare. Timisorenii pot preda cu titlu gratuit, intr-o cantitate limitata, deseuri din constructii si demolari, deseuri vegetale si voluminoase la unul din cele patru centre de colectare pe care RETIM le-a deschis in colaborare cu Primaria Timisoara in oras:

Calea Torontalului, nr. 94
Calea Mosnitei, nr. 2-4
Str. Avram Imbroane, nr. 70
Calea Chisodei, Str Mile Carpenisan, nr 3

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.