Parlamentul a votat cresterea pensiilor cu 40%. Propunerea PSD a trecut cu votul UDMR, ALDE si Pro Romania

Plenul Parlamentului a adoptat proiectele privind rectificarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe acest an. Aceste proiecte includ amendamente PSD care prevăd bani în plus pentru pensionari sau profesori.

Astfel, s-au înregistrat 242 de voturi ”pentru”, 147 ”împotrivă” și 18 abțineri.

Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolul potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, senator PNL, a declarat la dezbaterea în Parlament pe tema rectificării bugetare şi amendamentului PSD de majorare cu 40% a punctului de pensie, că acest lucru este un act de agresiune la stabilitatea economiei României.

Cele mai importante amendamente PSD adoptate de comisiile parlamentare:

-► majorarea din 2020 a salariilor de bază pentru personalul didactic de predare
-► suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru programul Start-Up Nation
-► suplimentarea bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului
-► majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor
-► suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru cumpărarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu
-► suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerul Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor

Guvernul Orban a anunțat deja că este pregătit să atace proiectul rectificării bugetare la Curtea Constituțională, dacă va fi adoptat în forma propusă de PSD.

Majorarea punctul de pensie cu 40% ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB, fiind posibil un risc sistemic mare prin agravarea stării bugetului public, arată un raport BNR.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. De cate ori trebuie votata o lege in ROMANIA ptr ca sa fie aplicata ?