Primii romani care vor primi vaccinul anti COVID. Anuntul legat de obligativitatea vaccinarii

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a vorbit despre vaccinul anti-Covid si despre cine va avea acces mai intai la vaccinare. In opinia lui, vaccinul nu ar trebui sa fie obligatoriu.

CITESTE SI: Sub 1000 de noi cazuri de coronavirus si 39 de morti, in Romania. Avem 18 nou infectati in Timis si un deces 

In opinia lui Alexandru Rafila, nu toate persoanele vor raspunde la fel la vaccin, batranii avand o imunitate mai scazuta. In aceste conditii, trebuie stabilita o ordine a categoriilor de oameni care vor avea acces la vaccin.

Exista vaccinuri care probabil se vor administra intr-o singura doza, exista vaccinuri care se vor administra in doua sau trei doze. Tipul de vaccin s-ar putea sa fie diferit. Adica, de exemplu, sa dam la persoanele tinere, la copii un anumit tip de vaccin si la varstnici putem sa dam alt tip de vaccin. Problema cu persoanele varstnice este ca nu raspund la fel la vaccinare. Reactia imuna a unei persoane varstnice este mai slaba decat reactia unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejata impotriva acestei infectii. si atunci o sa existe probabil o prioritizare. in primul rand, trebuie prioritizate categoriile care sa aiba acces la vaccin in prima faza, care sunt persoanele varstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esentiale pentru functionarea unei tari, dupa care restul populatiei. S-ar putea sa existe un vaccin care sa fie mai eficient la batrani si atunci vor avea prioritate varstnicii”, a declarat Alexandru Rafila duminica la Digi24.

El este convins ca Romania va beneficia de vaccin odata cu celelalte tari din UE, potrivit aceluiasi mecanism prin care si medicamentul Remdesivir a fost distribuit tuturor tarilor membre ale Uniunii, pentru tratarea cazurilor grave.

Alexandru Rafila spune ca vaccinul anti-Covid nu ar trebui sa fie obligatoriu, ci optional. Mai mult, urmare a teoriilor conspiratiei care abunda pe piata, campania de comunicare a vaccinarii trebuie facuta cu foarte mare atentie.

Nu cred ca va fi un vaccin obligatoriu. Si-asa exista reticenta, exista destul de multe discutii referitoare la originea acestei boli. Exista tot felul de teorii care avanseaza chiar ideea ca, odata cu aparitia acestei infectii erau deja pregatite si vaccinurile intr-un depozit urias, de unde urmeaza sa fie distribuite. Astea sunt lucruri care erodeaza increderea publica si cred ca trebuie foarte mare atentie si in ceea ce priveste strategia de comunicare in ceea ce priveste vaccinarea”, a avertizat medicul.

Mai multe pe Digi24.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.