Institutul lui Iliescu si pasarea Phoenix – renasc mereu

Senatorul PNL de Timiș, Alina Gorghiu, a avut miercuri o intervenție dură în plenul Senatului, la dezbaterea proiectului de lege care viza controversatul Institut al Revoluției Române din Decembrie 1989, întrebând, totodată, retoric dacă „tovarăși”, precum Ion Iliescu sau Gelu Voican Voiculescu, ar avea „curajul și legitimitatea” să susțină o dezbatere despre Revoluție în fața oamenilor din Timișoara sau din alte orașe martir.

Cum putem afla adevărul despre Revoluție de la un Institut care are ca președinte pe Ion Iliescu, secondat de Gelu Voican Voiculescu, ambii judecați pentru crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției? Ar avea acești ”tovarăși” curajul și legitimitatea să meargă în fața oamenilor din Timișoara sau din alte orașe martir și să susțină o dezbatere despre Revoluție?„, a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de socializare, unde a postat și înregistrarea intervenției.

Totodată, senatorul de Timiș a cerut colegilor senatori să voteze pentru aprobarea OUG, astfel încât Institutul să rămână desființat: ”Nu pot să cred că la peste 30 de ani de la Revoluție mai sunt partide politice atât de nereformate și de neadaptate momentului actual încât să mai încerce să țină în picioare fesenismul. Or acest Institut, o spun cu regret, s-a dovedit a fi nimic mai mult decât un mausoleu dedicat fesenismului și neo-comunismului, iar România clar că nu are nevoie de așa ceva.

La final, Alina Gorghiu a făcut apel la senatorii PSD să nu rateze „cea mai bună ocazie de a se despărți de ceea ce a fost numit neo-comunismul din vremea lui Iliescu.

Povestea dezbaterii din Senat de miercuri este destul de simplă. Guvernul Orban a desființat prin OUG 91 din decembrie 2019 Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, institut condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, ambii judecați pentru crime împotriva umanității în dosarul Revoluției. Ulterior, Guvernul a înaintat în Parlament un proiect de lege de aprobare a OUG, proiect care a suferit modificări în Comisii, în sensul că a devenit proiect de lege de respingere a respectivei OUG. Miercuri, Senatul a respins, în calitate de for decizional, OUG care desfiinţa Institutul Revoluţiei Române din decembrie 1989.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.