Decalogul RETIM. 10 reguli de urmat in gestionarea deseurilor in gospodarie in perioada pandemiei de coronavirus, la Timisoara

TIMISOARA. Ramanem in case si iesim doar daca este neaparat nevoie, trebuie sa avem grija fiecare de sanatatea noastra, insa trebuie sa avem grija si de altii. Printre cei care trebuie protejati sunt si angajatii companiei de salubrizare.

Astfel, Societatea RETIM Ecologic Service SA a stabilt un set de 10 reguli privind gestionarea deseurilor in perioada pandemiei de coronavirus.

INAINTE DE ORICE:
SE VA EVITA CONSUMUL SI GENERAREA INUTILA DE DESEURI (nu cumparam si nu gatim in excess, nu facem curatenie generala, etc)
NU SE VOR DEPOZITA IN RECIPIENTE ALTE DESEURI DECAT CELE MENAJERE: deseurile voluminoase si periculoase, deseurile vegetale si deseurile din constructii si demolari

In ceea ce priveste deseurile reziduale (care se depoziteaza in pubela neagra):

1. Este strict interzisa depozitarea deseurile vrac (varsate) in pubela. Este imperios necesara folosirea sacilor de gunoi sau a oricaror pungi din folie de plastic.

2. Sacii din cosul de gunoi sau din recipientul in care se depoziteaza deseurile temporar in gospodarie se vor lega ermetic pentru a impiedica varsarea accidentala a continutului in pubela.

3. Pentru a reduce posibilitatea de contaminare a manerului sau a capacului pubelelei este necesara spalarea mainilor in prealabil si evitarea atingerii servetelelor, batistelor sau a altor materiale care ar putea fi contaminate. Sunt de preferat utilizarea si deplasarea pubelei cu manusi din latex (medicale) sau dezinfectarea cu alcool sanitar sau cu alt dezinfectant a manerelor si a capacului.

4. servetelele, batistele, mastile si manusile utilizate se vor depozita in pubela neagra si NU se vor depozita impreuna cu deseurile reciclabile (in pubela galbena/sacul galben). Acestea nu sunt deşeuri reciclabile, si nu pot fi sortate, tocmai pentru ca ar putea fi contaminate.

5. NU se va intra in contact sub nici o forma cu angajatii RETIM.

6. NU se vor depozita deseuri langa recipiente – acestea NU vor fi colectate.
in plus, PERSOANELE AFLATE IN IZOLARE LA DOMICILU trebuie sa respecte regulile generale de mai sus impreuna cu urmatoarele REGULI SPECIALE:

7. Sacii din cosul sau recipientul in care se depoziteaza deseurile reziduale temporar in casa se vor lega ermetic si vor fi introdusi intr-un al doilea sac care de asemenea se va lega ermetic pentru a impiedica varsarea accidentala a continutului

8. servetelele/ batistele, mastile medicale si manusile de latex se vor depozita intr-un sac separat. intrucat virusul COVID-19 poate rezista pana la 9 zile pe suprafete, sacii cu servetele, batiste, masti, manusi se vor pastra in gospodarie pana la iesirea din izolare (14 zile) si inca 9 zile peste acest termen in plus, intr-un loc sigur unde animalele de companie nu au acces.
In ceea ce priveste deseurile reciclabile (care se depoziteaza in sacul galben sau pubela galbena)
Acum, mai mult ca niciodata, se impune colectarea separata şi sortarea deşeurilor reciclabile (ambalaje din hartie, carton, plastic si metal) de cele reziduale. Astfel,

9. este obligatoriu ca acestea sa fie sortate, bine curatate si strivite, pliate sau rupte inainte de a fi depozitate in pubela sau sacul galben sau, in lipsa sacului galben, in orice alt sac din plastic, transparent – sacii vor fi in mod obligatoriu legati
in plus, PERSOANELE AFLATE IN IZOLARE LA DOMICILU trebuie sa respecte si urmatoarele REGULI SPECIALE:

10. intrucat estimarile specialiştilor arata ca virusul rezista pe hartie pana la 24 ore, iar pe metal şi plastic intre 3-9 zile, deseurile reciclabile se vor stoca pe toata durata izolarii la domiciliu (14 zile) si inca 9 zile in plus, in gospodarie (pe balcon, in camara, in curte) in saci care sunt legaţi la gura si marcati cu data la care au fost inchisi.

Este foarte important sa se depoziteze deseurile numai in recipiente si nu in afara lor. Daca echipajele RETIM vor gasi deşeuri langa recipiente NU le vor colecta!

Respectarea acestor reguli este OBLIGATORIE pentru prevenirea raspandirii COVID-19 si pentru continuitatea serviciului de colectare deşeuri menajere.

RETIM ramane in contact direct cu clienţii sai pe canalele de comunicare online – website www.retim.ro, email [email protected] si pagina oficiala de Facebook. In plus, operatorii serviciului de call-center sunt disponibili la numarul +40 374 885 692, de luni pana vineri, intre orele 07.00 – 19.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Se poate gasi o solutie, la nivel de oras, ptr oamenii care cauta in pubele?

    1. De multe ori acestia muta gunoiul menajer in pubelele cu gunoi reciclabil (asociatiile de locatari primesc amenda)
    2. Dac nu muta gunoiul, sigur rup pungile iar tot gunoiul ajunge vrac in pubela.

    Politia locala, comunitara? Numar special ptr a reclama situatii de genul acesta?

    Unele blocuri isi ingradesc spatiul, cu grilaje metalice, sisteme electronice de acces ( costuri de mii de euro ). La randul lor, aceste ingradiri au dezavantajele lor.