Stare de urgenta, decretata in Romania de presedintele Klaus Iohannis, din cauza coronavirusului

Decizie noua. Presedintele Romaniei Klaus Iohannis decreteaza stare de urgenta in Romania, de saptamana viitoare. Anuntul a fost facut sambata seara de la Palatul Cotroceni, la scurt timp dupa depunerea juramantului de catre guvern.

CITESTE SI: Val de infectati cu coronavirus in Hunedoara, printre bolnavi si un copil de 4 ani. S-a mai confirmat un caz la Timisoara 

CITESTE SI: Harta in timp real cu raspandirea coronavirusului in Romania, pe opiniatimisoarei.ro 

Vor fi luate masuri speciale, de luni. Conform presedintelui Klaus Iohannis, prin aceasta masura vor putea fi alocate resurse insemnate catre Sanatate pentru gestionarea crizei legate de raspandirea coronavirusului.

Romania a intrat in scenariul 3 al epidemiei, dupa ce au fost inregistrate sambata 109 persoane infectate.

CITESTE SI: Tanara care a infectat 6 oameni dupa ce a sfidat izolarea la domiciliu, externata de la Timisoara. S-a vindecat de coronavirus 

Starea de urgenta priveste situatii de criza ce impun masuri exceptionale care se instituie in cazuri determinate de aparitia unor pericole grave la adresa apararii tarii și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Cheia, în acest caz, care poate reprezenta pretextul instituirii stării de urgenţă, stă în expresia „prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Starea de urgenţă se aplică dacă se constată „iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.

Intr-o astfel de situaţie, „exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale poate fi restrâns, cu excepţia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale”.

Acest lucru poate însemna, de pildă, interzicerea manifestărilor, a adunărilor publice, chestiuni care, oricum, au fost deja luate de guvern în scopul evitării răspândirii coronavirusului.

Mai trebuie ştiut că legea acordă, într-o astfel de situaţie, puteri sporite ministrului de Interne.

In actuala situatie a epidemiei de coronavirus, instituirea starii de urgenta va privi, cel mai probabil, in principal alocarea de fonduri si resurse catre Sanatate si obtinerea unor locuri de carantina in hoteluri si pensiuni care nu sunt acum ocupate de turisti.

Stare de Urgenta au decretat si Statele Unite ale Americii, dar si mai multe tari din Europa.

UPDATE: Ce inseamna starea de urgenta in care intra Romania de luni. Ar putea fi luate masuri de circulatie, restrictii de tot felul, inchise frontiere, institutii, localuri. Ultimul anunt al sefului DSU Raed Arafat 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.