Morile de apa din Banat, puse in valoare de oameni cu suflet mare, prezentate intr-o expozitie eveniment la Timisoara. Una a fost deja reabilitata. Foto

Dupa ce in 2019 a facut un inventar al morilor de apa, Asociatia Acasa in Banat s-a pus pe treaba si a inceput repararea si refacerea acestor monumente fascinante ale tehnicii populare, pentru a fi repuse in valoare.

CITESTE SI: Hai si tu sa plantam fapte bune! Actiune uriasa de impadurire in apropiere de Timisoara 

Din 4 martie pana in 22 martie timisorenii pot vedea in Bastionul Theresia o expozitie dedicata morilor de apa din Banat, cu explicatii pentru fiecare zona etnografica din Caras Severin, cu detalii legate de numarul de mori de apa descoperite de echipele Asociatiei Acasa in Banat, precum si cu starea de conservare si de functionalitate a acestora.

Asociatia a inceput insa si munca in teren, iar in weekend-ul trecut, 40 de voluntari au pus umarul la reabilitarea morii de apa de la Sasca Montana, la care au participat, pe langa localnici, si voluntari din Olanda, Statele Unite si din judetele Caras-Severin si Timis.

Ne dorim sa intervenim la 5 mori de apa in acest an si vom alege zone cu potential turistic si localitati unde vom gasi deschidere ca aceste mori sa mai fie folosite dupa aceea de catre comunitatile locale. Credem ca morile de apa au un farmec aparte, dar ele nu sunt doar mostre ale tehnicii populare banatene, ci ele pot deveni atracții turistice si chiar surse de venit pentru proprietari care ar putea vinde faina de grau sau de malai si diferite produse traditionale.”, spune Radu Trifan, presedintele Asociatiei Acasa in Banat.

Asociatia a elaborat de asemenea un Ghid al Morilor de Apa, care este disponibil in cadrul expozitiei, dar si pe site-ul www.taramorilordeapa.ro. Fondurile stranse cu ajutorul acestui ghid vor fi directionate catre renovarea morilor de apa.

Asociatia Acasa in Banat este membra in cadrul International Molinological Society (TIMS), cea mai importanta asociatie de profil dedicata morilor din intreaga lume, care este activa din 1965 si are 500 de membri in peste 30 de tari.

Daca doriti sa sustineti activitatile Asociatiei Acasa in Banat o puteti face prin donatii in contul de LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801, EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801 (SWIFT/ BIC: BTRLRO22), PayPal: [email protected] sau Patreon: acasainbanat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.