A cazut Guvernul Orban. Motiunea de cenzura a trecut

Deznodamant in Parlamentul Romaniei, miercuri. Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Obran a trecut. Cabinetul pleaca acasa.

Pentru a trece, motiunea avea nevoie de 233 de voturi. 261 dintre parlamentari au votat pentru, iar 139 impotriva, dupa aproape patru ore de dezbateri furtunoase.

La investire, in urma cu trei luni, acelasi cabinet a intrunit 240 de voturi.

Initiatorii motiunii de cenzura au sustinut ca Guvernul Orban trebuie demis de urgenta atat pentru ca schimbarea sistemului electoral in prag de alegeri incalca standardele europene, cat si pentru ca adoptarea acestor modificări s-a făcut in mod unilateral, fara consultare si dezbatere, prin angajarea raspunderii de către partidul aflat la putere.

Presedintele Klaus Iohannis cheama partidele la consultari la Palatul Cotroceni, pentru formarea unui nou guvern.

„Baronii roșii vor înapoi la banul public. Astăzi, majoritatea pesedistă, supărată și frustrată pentru că a pierdut puterea, a votat moțiunea de cenzură, pe o speță care ar fi îmbunătățit democrația la alegerile locale – alegerea primarilor în două tururi. Avem, pe de o parte, Guvernul liberal care dorește să schimbe lucrurile în bine pentru români și să repare greșelile făcute în ultimii trei ani și, pe de altă parte, un PSD care se opune acestor reforme. Nu trebuie să credem că vom intra într-o situație fără ieșire. Eu sunt garantul că instituțiile statului vor funcționa în continuare pentru români. În acest moment, soluția cea mai corectă este întoarcerea la electorat. Trebuie să avem alegeri parlamentare anticipate, să avem o majoritate care să sprijine reformele. Este nevoie de câțiva pași politici care vor fi făcuți rapid. Voi convoca partidele la consultări mâine și tot mâine seară voi anunța probabil persoana desemnată pentru a forma un nou guvern”, a anuntat presedintele Klaus Iohannis.

PSD si Pro Romania au anuntat ca propunerea lor de premier este Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.