Sarcina neurmarita de ginecolog poate duce la riscuri uriase pentru bebelus

TIMISOARA. 1 din 100 de copii vine pe lume cu o malformatie congenitala a inimii, iar dintre acestia, in Romania, doar intre o treime si jumatate sunt operati si devin adulti activi. Conditia esentiala este ca ei sa fie diagnosticati la timp, explica Asist. Univ.Dr. Adrian Lacatusu, medic primar in Cardiologie Pediatrica la clinica Medicover Timisoara unde diagnosticheaza si urmareste copilul cu malformatii cardiace, astfel incat riscurile asupra viitorului lui sa fie cat mai reduse.

Profesionist cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu si cadru didactic, Dr. Lacatusu atrage atentia ca primii care ar putea depista malformatiile cardiace la copii sunt ginecologii, intrauterin, iar acest lucru este esential pentru a se putea interveni eficient si la timp. Evaluarea se face in jurul varstei de 24 de saptamani a sarcinii, pentru ca inima se vede foarte bine. Este o investigatie obligatorie.

In mediul intrauterin, copilul care are o inima extrem de ciudata pentru ca el nu respira cu plamanii, ci prin placenta insa, odata cu primele respiratii, viata lui se poate incheia in 3, 4 zile, chiar in 2 zile, avertizeaza Dr. Lacatusu. Este motivul pentru care o astfel de nastere trebuie sa se realizeze in proximitatea unui centru de chirurgie cardiaca. Sunt situatii in care copilul iese din sala de maternitate si intra in cea de angiografie sau de chirurgie cardiaca. Cu siguranta, acestea sunt situatiile cele mai dramatice.

Rolul cardiologului pediatru este sa preia mesajul ginecologului, sa il incadreze cat mai corect, sa ia o decizie. Exista malformatii cardiace care nu pun probleme post-natal si exista unele care pot constitui o urgenta si trebuie intervenit postnatal imediat.

Evaluarea intrauterina nu este usoara, tine si de pozitia copilului, dar si de faptul ca inca, in Romania, sunt multe sarcini neurmarite. Acestea iau prin surprindere pe toata lumea, fie ca vorbim despre mame de 14 ani sau de peste 40 de ani.

In aceste situatii, un al doilea filtru in diagnosticarea malformatiilor congenitale il reprezinta neonatologul, in maternitate, la nastere. Neonatologii au modalitati de filtrare, observa comportamentul bebelusului, modul in care respira, cum satureaza. Il asculta si decid daca are sau nu sufluri intense.

Exista protocoale clare care duc catre un diagnostic de suspiciune de malformatie cardiaca pentru ca nou-nascutul raspunde global la orice agresiune. In aceste situatii, ecografia cardiaca da un raspuns clar si este foarte important ca acest raspuns sa vina repede.

Presupunand ca nu este o urgenta, ca este vorba de malformatii comune, acestea pot trece si de filtrul neonatologului, insa ar trebui sa devina vizibile medicului de familie ori pediatrului.

Copilul nu se dezvolta normal, nu creste cum trebuie, oboseste la supt, geme. Sunt si malformatii nu foarte complexe care au trecut toate aceste filtre. Dar copilul nu se joaca precum ceilalti, oboseste cand urca trei etaje. Au fost situatii in care specialistul cardiolog a diagnosticat un defect septal interatrial la 40 de ani sau la 30 de ani, pentru ca a fost foarte bine tolerat. Iar la femei a fost diagnosticat uneori in sarcina.

Acest lucru nu ar trebui sa se intample, sublinieaza Dr. Lacatusu, care avertizeaza asupra a doua situatii extreme. Ori nu se face deloc evaluare cardiaca prin ecografie, ori se face prea mult, iar situatia difera clar intre mediul rural si marile orase.

Diagnosticul cardiologului pediatru se pune in conditii de ambulator, nu de spitalizare. Raspunsul este sanatos sau are o problema poate fi dat intr-un consult ambulatoriu de 15-20 de minute. Iar acest consult este disponibil la clinica Medicover Timisoara, unde Dr. Adrian Lacatusu evalueaza, investigheaza fiecare mic pacient in parte si mai ales explica cu multa atentie si rabdare familiei care sunt pasii de urmat pentru a depasi situatia dificila si pentru a avea, in final, un adult activ si functional.

Nu in toate cazurile de malformatie cardiaca este nevoie de interventie chirurgicala.

Stiinta a evoluat intr-o asemenea masura incat o procedura interventionala, cateterismul cardiac, a trecut din spectrul diagnostic in spectrul terapeutic. Sunt cateva situatii, de exemplu defectul septal interatrial sau canalul arterial permeabil, unde in procent de aproape 100% pot fi tratate prin tehnici interventionale.

In acest moment, un procent de peste 30% din patologia malformativa a fost luata de la chirurgic si directionata catre cardiologul pediatru interventionist.

Malformatia cardiaca este o patologie cu care copilul se naste, iar in majoritatea situatiilor oamenii se intreaba care sunt cauzele. Dr. Adrian Lacatusu sublinieaza ca, de cele mai multe ori, este o lista de cauze, nu una directa, iar uneori pot fi identificate, alteori nu.

Dar cel mai des este vorba de mame foarte tinere ori mame foarte in varsta.

O alta cauza frecventa este contractarea unui virus in sarcina incipienta, pentru ca inima se formeaza in primele 4 saptamani, creste pana la 9 saptamani, dupa care este complet formata.

In acelasi mod actioneaza mediile toxice, fie ca vorbim de consumul de alcool, droguri sau fumat, fie de activitati derulate in medii toxice (coloranti, vopsele). Iar lumea este plina de poluanti. Pe unii ii mancam, pe altii ii bem, iar altii sunt in aer.

Si medicamentele prezinta un risc crescut de dezvoltare a unei malformatii cardiace la fat. Si, nu in ultimul rand, bolile din timpul sarcinii. Rubeola, de exemplu, desi este o boala banala a copilariei, pentru fat este catastrofala, merge aproape sigur cu malformatii cardiace. Intre bolile cu transmitere sexuala, HIV-ul este asociat frecvent cu comunicare interatriala la nou-nascut.

In esenta, orice agresiune externa, de orice fel, pe fondul foarte sensibil al unei sarcini, poate deveni cauza unei malformatii cardiace.

Asadar, viitoarele mamici trebuie sa evite sarcina la varste foarte tinere sau foarte inaintate, iar daca acesta apare, sa fie permanent urmarita de ginecolog.

Iar un mod de viata sanatos este recomandat nu doar in sarcina, ci pentru noi toti.

In fiecare an se nasc intre 1600 si 1700 de bebelusi cu malformatii cardiace, mai simple sau mai complexe, dar numarul este enorm, comparativ, de exemplu, cu cel al diabetului zaharat, unde sunt in jur de 2000 toate.

Dr. Adrian Lacatusu, medic primar in cardiologie pediatrica, ofera servicii de specialitate la clinica Medicover Timisoara. Fa acum o programare la telefon 021 9896.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.