Alaiul Colindatorilor a colorat Timisoara. 300 de dubasi, masti, capre si clopotei au umplut strazile. Foto si video

TIMISOARA. Masti, capre, dubasi, bice, clopotei, tobe si talangi! Zarva mare la Timisoara, joi dimineata, cand sute de tineri din tot judetul Timis, reprezentand traditii vechi de secole, au venit sa colinde.

CITESTE SI: 250 de brazi din peturi, doze sau casete audio facuti de elevii scolilor din Timisoara. Padure urbana in Bastionul Theresia. Foto si video 

Batuta cu dubele, jocul caprei, colinde de fecior si fata: sunt doar cateva dintre datinile ce dau farmec Alaiului colindatorilor, unul dintre cele mai asteptate evenimente ale fiecarei ierni, si care si-n acest an a adus, cu urari de bine si belsug, peste 300 de colindatori pe strazile Timisoarei.

Imbracati in straie traditionale de sarbatoare, au cantat si au dansat pe strazi spre bucuria timisorenilor care an de an ii primesc cu bratele deschise.

Alaiul colindatorilor a pornit de la sediul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis (str. E. Ungureanu nr.1) pe traseul Piata Libertatii, Piata Sfantul Gheorghe, strada Proclamatia de la Timisoara, pana la Palatul Administrativ, iar apoi va colinda si Mitropolia Banatului.

Urari de bine si belsug aduc, din Tara Fagetului, dubasii din Pietroasa, Tomesti, Curtea si Margina. In straie traditionale de sarbatoare, incinsi la brau cu o batista alba si o banda tricolora, purtand pe cap caciuli de blana si pene de paun, colindatorii au batut dubele in ritmuri ancestrale.

Participa colindatori ai Ansamblului Izvorasul din Buzias, carora li s-au alaturat grupuri vocale din Buzias, Sanandrei, Faget, Giera, Criciova, dar si Fanfara Pro Amicitia si Corul Facultatii de Muzica din Timisoara.

Datinile stravechi sunt reinviate si prin dans, de Ansamblul Banatul Tineret, de Grupul Junii Timisului si de Ansamblul Ghiocelul din Giroc.

Alaiul colindatorilor este un eveniment organizat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis si Consiliul Judetean Timis.

VIDEO: George Stefanita

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte tare, doar nu mai blocati circulatia tramvaielor si masinilor in puii mei. Colindati pe trotuare langa pietoni lasati bulevardele