Bravo! Copii talentati din Bucovat si Timisoara vor canta la cel mai important festival international de muzica al Romaniei. Povestea unei performante

TIMISOARA. Reusita ce merita toate aplauzele. Copii talentati de la scoli din Bucovat si Timisoara vor urca, in aceasta toamna, in capitala, pe scenele celui mai important festival international de muzica al Romaniei.

Corul Consonante a fost selectat sa cante printre elite, in perioada 13-15 si 20-23 septembrie, in cadrul Festivalului International George Enescu de la Bucuresti.
Corul este format din elevi de la scoala gimnaziala din comuna Bucovat si de la Scolile Gimnaziale 2 si 25 din Timisoara si a fost infiintat in urma cu doi ani de catre profesorii Daniel-Alex Milencovici si Velinka Bogici.

Am inceput cu 15 copii de la scoala Gimnaziala din Comuna Bucovat, iar acum corul numara in jur de 50 de copii de la Scolile Gimnaziale 2 si 25 din Timisoara, cu varste intre 7-14 ani„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Daniel Alex Milencovici, dirijorul corului.

Povestea care i-a dus pe copii la Festivalul George Enescu a inceput insa in 2018.

Din primavara anului 2018, corul a fost inscris in cadrul Programului National Cantus Mundi si face parte din reteaua nationala de coruri pentru copii. Pentru toate activitatile sau festivalurile pentru copii, dirijorii primesc detalii pe platforma oficiala si, in functie de festival, exista selectie sau nu. De data aceasta, prin selectie am reusit sa trecem in etapa finala, iar in perioada imediat urmatoare sa cantam in cadrul Festivalului International George Enescu„, spune cu mandrie dirijorul micutilor artisti.

Micutii mai au cateva zile de vacanta, dupa care, din septembrie, vor incepe repetitiile pentru festival. Timp de doua ore, in fiecare zi, vor repeta melodiile cu care vor incanta Bucurestiul.

„Pentru mine inseamna un vis devenit realitate, dezvoltare personala si autodepasirea tuturor limitelor, formare continua pentru o evolutie de calitate, bazata pe performanta si multa determinare, iar pentru copii, cred eu, o experienta de neuitat, benefica pentru dezvoltarea personalitatii si a increderii in sine, a aprecierii muzicii clasice si a valorilor pe care tara noastra le-a dat in decursul anilor prin aceasta arta. Modelarea sufletului prin cultivarea prieteniilor adevarate, a sunetului frumos si a colaborarii in grup”, explica pentru opiniatimisoarei.ro Daniel Alex Milencovici experienta care ii asteapta in capitala.

In acest an, muzica Festivalului International George Enescu va depasi granitele clasicelor sali de concert prin Programul National Cantus Mundi, care propune peste 250 de noi micro-concerte si recitaluri care vor avea loc in parcuri, muzee, centre comerciale si cladiri de birouri din toate colturile Bucurestiului. Aproape 2.000 de coristi si instrumentisti vor face orasul sa rasune, iar muzica va ajunge la un public mult mai numeros decat acela care se regaseste in mod constant in sala Ateneului ori in Sala Radio.

In seara zilei de 14 septembrie, copiii din Bucovat si Timisoara pot fi ascultati la Muzeul National George Enescu, urmand ca celelalte reprezentatii sa fie sustinute in diferite centre comerciale si parcuri mari din Bucuresti, precum Herastrau, Cismigiu sau Tineretului.

Iubitori ai naturii, copiii de la Coru Consonante si-au confectionat tinute speciale pentru concertele din parcurile capitalei. Acestea sunt facute din materiale reciclabile, sub sloganul: ,,Sprijinim natura prin actul artistic”. Micutii talentati vor astfel sa traga un semnal de alarma in privinta protejarii mediului inconjurator.

Corul Consonante si-a inceput activitatea in anul 2017 sub indrumarea profesorului dirijor Daniel-Alex Milencovici si a directorului Velinca Bogici de la Scoala Gimnaziala din Comuna Bucovat. Din primavara anului 2018, corul se inscrie in cadrul Programului National Cantus Mundi si face parte din reteaua nationala de coruri pentru copii.

In luna august a aceluiasi an, copiii au participat la Festivalul Cantus Mundi de la Bucureşti unde au cantat alaturi de Corul National de Camera Madrigal-Ion Marin, la aniversarea a 55 de ani de infiintarea prestigiosului ansamblu, fiind dirijati de maestrul Ion Marin si Anna Ungureanu. In cadrul aceluiasi festival, copiii au avut ocazia sa cante alaturi de cantareti precum Feli sau Zoia Alecu.

In toamna anului trecut, corul timisean a fost selectat sa reprezinte Romania, in an centenar, la Festivalul Internaţional Joy of Europe, editia a 49-a, la Belgrad.

Din anul 2019, Corului Consonante i s-au alaturat copii de la Scolile Gimnaziale Nr.2 si Nr. 25 din Timisoara.

Prima experienţa a noilor coristi vine odata cu inceputul verii, la Bucuresti, la Festivalul Cantus Mundi, unde au cantat alaturi de trupele Vunk si Iris.

In repertoriul corului nu lipsesc piese celebre compuse de marele compozitor George Enescu, dar si de Rodica Giurgiu, profesor la Facultatea de Muzica si Teatru din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.