Vom plati mai putin pentru gaze. Cat de mare este scaderea?

Romanii vor scoate mai putini bani din buzunare pentru una dintre facturile lunare.

CITESTE SI: Circulatia trenurilor intre Timisoara si sudul tarii blocata. Un vagon a sarit de pe linie 

Luni, in capitala, va avea loc un comitet de reglementare la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, in urma caruia vor fi stabilite tarife noi pentru gazele naturale furnizate populatiei, iar in final, pentru majoritatea consumatorilor casnici pretul final reglementat va scadea cu circa 2-3%, potrivit unor surse din piata de energie.

Oficialii ANRE au confirmat ca se vor aproba, intr-adevar, noile tarife, dar nu au confirmat vreun procent de scadere.

Amintim ca, potrivit OUG 114/2018, adaptata apoi de OUG 19/2019, au fost reintroduse, pentru trei ani, preturile reglementate finale pentru consumatorii casnici, iar acestia consuma exclusiv gaz din productia interna, livrat de Romgaz si Petrom, (nu se mai achizitioneaza gaz din import pentru ei) la pretul plafonat de 68 de lei/MWh. Tot respectivul act normativ a mai introdus si alte prevederi, printre care taxa de 2% pe cifra de afaceri si obligatia ANRE de a recunoaste in tarife, pana in anul 2022, costurile nerecunoscute cu achizitia de gaze ale furnizorilor, pentru gazele cumparate in anii 2018 si 2017 la preturi ai mari decat cele pe care ANRE le-a permis sa le treaca in facturi.

ANRE va reglementa noile valori pentru toate componentele facturii si, potrivit surselor noastre, in final pentru clientii E.On si Engie va rezulta in final o „mica scadere”, de 2-3%.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.