Degustari speciale la Salonul vinului VINVEST de la Timisoara. Vinuri vechi de 60 de ani, vinuri produse la Muntele Athos, vinuri produse ecologic

TIMISOARA. Cea de-a XVI-a editie a Salonului International de Vinuri VINVEST s-a încheiat la Timisoara duminica, 21 aprilie, iar pe perioada celor trei zile de Salon producatorii de vin au oferit spre degustare peste 250 de sortimente, provenind din Romania, Serbia, Grecia sau Italia. Soiurilor romanesti si internationale deja consacrate li s-au alaturat vinuri cu o încarcatura deosebita, produse în zona Muntelui Athos, toate reusind sa cucereasca gusturile celor 2870 de vizitatori ce au vizitat centrul expozitional al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Timis.

Editia din acest an a adus – pe langa vinuri autohtone – vinuri biologice, vinuri spumante ce contin particule de aur, sau vinuri vechi de mai bine de 6 decenii. Un punct special a fost dat de prezenta unor vinuri produse la Muntele Athos, de calugarul Epifanios, de la chilia Mylopotamos, situata în apropiere Manastirii Marea Lavra, iar pentru prima data la un eveniment de acest gen a fost adusa si cartea scrisa de monah – „Arta culinara a Sfantului Munte”. Volumul s-a bucurat de un succes fulminant în randul timisorenilor, toate exemplarele fiind vandute în prima zi de eveniment.

In premiera la un Salon din Romania a fost adus si degustat vinul spumant Imperator 24K – un vin spumant italienesc obtinut prin metoda clasica si cu o compozitie în care se regasesc particule de aur de 24 de karate. Bautura exclusivista este produsa într-o serie limitata la una dintre cele mai cunoscute vinarii din regiunea Francioacorta, Italia. În ceea ce priveste lansarile de noi produse, COTNARI a adus pentru prima data spre degustare gamele de spumante si petiante, iar crama Thesaurus Wines a lansat vinurile Riesling Italian (2018) si Sauvignon Blanc Single Vineyard (2018).
Vinurile biologice au fost de asemenea de mare interes, reprezentate de crama Lacrimi de Luna, dar si de sortimente italienesti distribuite în Romania de firma Ovest Food&Beverage.

Componenta educationala VINVEST a adus o degustare deosebita, de vinuri vechi provenind din anii 1958, 1965 sau 1995, sustinuta de prof.univ.dr. Ioan Namolosanu si dublata de simpozionul “Vinul si Sanatatea”, sustinut de prof.univ.dr. Arina Antoce.

In cea de-a doua zi a Salonului au fost anuntate medaliile acordate vinurilor romanesti înscrise la Concursul National de Vinuri si Bauturi Alcoolice editia a XIV-a Din cele 100 de probe înscrise de cei 24 de producatori au primit marea medalie de aur urmatoarele:
1. Categoria Vinuri Albe: Crama Gabai, cu soiul Sauvignon Blanc, din anul 2018
2. Categoria Vinuri Rozé: Crama Hamangia Ataman, cu soiul Cabernet Sauvignon, din anul 2018
3. Categoria Vinuri Rosii: Crama Lacerta, cu soiul Merlot, din anul 2015
4. Categoria Distilate: VINCON Romania, cu vinars Miorita, 25 de ani.

Conform regulamentului Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, la 100 de probe se pot acorda 30% medalii, adica un maximum de 30 de medalii. Pe langa cele 4 mari medalii de aur, au fost acordate 17 medalii de aur si 9 medalii de argint, astfel:
1. Categoria Vinuri Albe: 6 medalii de aur, 4 medalii de argint
2. Categoria Vinuri Rosé: 2 medalii de aur, 3 medalii de argint
3. Categoria Vinuri Roşii: 7 medalii de aur, o medalie de argint.
4. Categoria Distilate: o medalie de aur
5. Categoria Vinuri Efervescente: o medalie de aur, o medalie de argint.

Din juriu au facut parte persoane autorizate si membre ale Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, preşedintele comisiei fiind doamna Arina ANTOCE, prof.dr. expert O.I.V. (Organizatia Internationala a Viei şi Vinului).

Editia de anul acesta a VINVEST s-a bucurat şi de prezenta unor invitati de marca din randul autoritatilor nationale şi locale, dar şi de cavaleri ai vinului de la Ordinul Sfantul Vincenziu din Szeged, Asociatia Femeilor Specializate în Degustarea Vinului din Szeged, cu totii completand nota festiva a evenimentului.

Salonul International de Vinuri din Timisoara VINVEST editia a XVI-a a fost un eveniment la care şi-au adus contributia aproximativ 100 de parteneri si colaboratori. Co-organizatori au fost Camera de Comert Industrie si Agricultura Timisoara, Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania, Asociatia de Cultura si Promovarea a Vinului VINVEST, iar partenerii principali au fost Primaria Municipiului Timisoara, Consiliul Judetean Timis si Arsenal Park. In randul producatorilor de vin, partener national a fost Crama Hermeziu, iar partener principal a fost COTNARI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.