Salcii pletoase din Italia si magnolii de 3 feluri din Ungaria, pe malurile canalului Bega, la Timisoara. E in toi operatiunea de plantare. Foto

TIMISOARA. Asa cum opiniatimisoarei.ro va anunta inca de acum doua saptamani, pe malurile Canalului Bega continua operatiunea de plantare de salcii in locurile in care nu au fost niciodata sau in locurile din care au fost taiate in ultimele zile.

Reprezentantii Primariei spuneau la finele lunii martie pentru opiniatimisoarei.ro ca au cazut sub drujbe doar arbori batrani si putrezi care prezentau pericol pentru trecatori.

Pe malul Begai s-a intervenit, acolo unde au fost copaci batrani, uscati sau putreziti, care prezentau pericol si care au fost taiati. Noi am inceput deja plantarea de alti copaci pe malul Begai, am inceput din zona Uzinei de Apa si continuam, astfel ca si acolo unde s-au taiat vor fi alti arbori. Pana acum am plantat in jur de 200 de copaci, cu cei de la Rogera… Vom continua sa plantam cu societatile de profil ale Primariei„, spunea in 22 martie pentru opiniatimisoarei.ro Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din Primaria Timisoara.

Vineri, primarul Nicolae Robu a venit cu noutati legate de operatiunea de plantare de pe malurile Canalului Bega. Edilul spune ca da startul unei noi etape in care intra in scena angajatii de la Horticultura.

Se sadesc deopotriva salcii si magnolii, acestea din urma de 3 soiuri. Salciile sunt aduse din Italia, iar magnoliile din Ungaria.

De la Podul Michelangelo si pana la Podul Mihai Viteazul, pe ambele maluri, vor fi plantate salcii si magnolii. Daca ne uitam la gropile deja pregatite, putem vedea densitatea de copaci care va fi aici. Din 6 in 6 metri vom avea salcii, iar intre salcii vor fi magnolii. Salciile au nevoie de spatiu mai mare pentru ca ele au coroana de anvergura mai ridicata. Magnoliile, intre ele, se descurca in spatiu mai restrans. Vom avea 230 de salcii si 115 magnolii. Va fi superb incepand chiar din acest an, dar mai ales din 2020, cand salciile vor avea o coroana mai mare, iar magnoliile vor inflori. Sunt salcii pletoase, destul de inalte, se vor dezvolta si vor intregi acest peisaj pentru ca in lungul timpului fie s-au uscat,  fie s-au distrus la furtuni„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Salcia plantata azi porneste de la inaltimea de 2 metri si partea de sus este altoita in varful vegetativ. Una dintre magnolii, mov, e cea mai tarzie, tine cam o luna de zile inflorirea. Inainte de inceperea plantatiei, s-au taiat toate salciile care din punct de vedere biologic au fost depasite ca termen de varsta. Au fost taiate in jur de 50 de bucati care erau cu scorburi sau rupte in urma furtunii si nu mai prezentau valoare dendrologica. Peste un an sau doi va fi intinerit intreg aliniamentul cu salcie galbuie specifica canalului Bega… Noile salcii sunt aduse din Italia, pretul de achizite a fost in jur de 25 de euro, la magnolii a fost in jur de 14-15 euro per bucata. Sunt din Ungaria„, a declarat Andrei Dragila, directorul Horticultura.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si celelalte maluri nu conteaza?? Maluriile din parcul copiilor pana la Uzina de apa sunt cate un copac vaisamar de el, pe aceste maluri e mult gunoi tot timpul .

  2. cretini. au taiat pomi sanatosi de 30-40 de ani ca sa-i vanda ca lemn de foc in satele din jurul timisoarei. ia cereti factura de la primarie pentru lemnele vandute. ioc. au furat pomi din mijlocul orasului si nimeni nu face nimic. si-au inpartit banii intre ei. chiar ma miram de ce aduc unii lemne prin sate cand e pe terminate iarna. deobicei vin vara cu lemne de foc.

  3. Excelent, in sfarsit vad un caz in care Robu NU vorbeste ci altcineva, iar el pune mana pe lopata.
    Cine-a ticluit conjuctura chiar este istet !

  4. Este deosebit de trist, daca nu dramatic de-a dreptul, ca bagajul de cunostiinte al celor de la Horticultura se rezuma doar la o singura specie de copac care se preteaza plantarii pe malul apei, salcia, atunci cand este vorba de modul cum va arata aceasta zona in urmatorii 50 de ani. De artar, mesteacan, frasin, nuc negru, stejar de balta, cires salbatec, dud, nu ati auzit mai specialistilor?

  5. Stau si ma mir intrebandu-ma: CAT mai puteti fura mai nemernicilor din avutia tarii, a propos de pretul de 25€ dat pe puietii de Salix Babilonica, unul dintre cei mai banali arbori, adus tocmai din Italia, cand la noi il gasesti prin toate fermele dendrogice la nici macar un sfert din acest pret. Ce se mai aude cu mult mediatizata plantatie de 80.000 de puieti de SALCIE ENERGETICA nasita de Dl. ROBU, acum multi ani, in zona LEA 220KVA dinspre Ciarda Rosie? Avem vreo speranta sa ne incalzim la iarna cu peletii recoltati de pe plantatie?

    https://fermaiancu.ro/produse/arbori-xxl/salix-babylonica-salcie-pletoasa/