Oameni cu suflet mare coloreaza un sat din Banat. Prima casa renovata de voluntari. Foto

TIMISOARA. Inarmati cu mistrii, lopeti, ciocane si avand la dispozitie toate materialele de constructii necesare, voluntarii Asociatiei Acasa in Banat au trecut la treaba sambata de la primele ore ale zilei.

CITESTE SI: Accident in apropiere de Timisoara. Mai multe masini implicate 

Startul proiectului Color the village a fost dat in localitatea caraseana Eftimie Murgu, unde prima casa ce a intrat in reparatii a fost cea turceasca. Este o casa veche, costruita pe locul unei foste geamii, careia voluntarii vor sa ii dea o noua infatisare.

Lucrarile au inceput cu demolarea vechii tencuieli, iar planurile au fost schimbate pe parcurs, in urma descoperirilor facute la fata locului. Voluntarii au trebuit sa lucreze nu doar la refacerea fatadei, ci au trebuit sa faca si lucrari de consolidare.

Interventia a fost una foarte dificila pentru ca suprafata casei este foarte mare si noi am vrut sa facem mai mult decat o simpla zugravire si sa reparam fatada deteriorata, cu metode traditionale. Pe langa asta, nu am putut sa trecem peste faptul ca, pridvorul prabusit afecteaza atat structura casei cat si aspectul ei. De aceea ne-am hotarat sa il refacem, folosind piatra de fundatie, fiind o munca deosebit de grea. Totodata am facut si o curatenie generala si am eliberat spatiile de la drum care contribuiau la un aspect ponosit„, au transmis reprezentantii Asociatiei Acasa in Banat.

Nu doar voluntarii au fost cei care au lucrat la refacerea casei. Si primarul localitatii Eftimie Murgu, Mihai Vladia, a pus umarul alaturi de cei care au venit sa refaca batrana casa.

Proiectul Color the village este unul unic in Romania si este pus practica de asociatia Acasa in Banat si Primaria comunei Eftimie Murgu din Caras-Severin. Planul organizatorilor proiectului este ca in trei zile, in acest an, sa renoveze 30 de case, iar locul sa atraga si mai multi turisti.

Casa Turceasca, work in progress

Publicată de Color the Village pe Sâmbătă, 30 martie 2019

Sursa foto: Asociatia Acasa in Banat

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.