Bunatati pentru masa de Craciun. Cozonac cu nuca facut ca in gospodariile din Banat

Mesele de Craciun in Banat sunt tot timpul imbelsugate, iar de pe acestea nu lipseste niciodata traditionalul cozonac cu nuca.

CITESTE SI: Cele mai grozave retete de prajituri de Craciun din Banat, asa cum le pregatea bunica. Sunt din vremea imperiului austriac, simple si delicioase 

Ingredientele necesare pentru deliciosul desert se gasesc in spaisul oricarui banatean. Pentru aluat aveti nevoie de 500 de grame faina, 250 de grame de unt sau margarina, 2 lunguri de smantana, 2 galbenusuri, 1 plic de praf de sare, un cub de drojdie proaspata, 2 linguri de zahar si 2 linguri de lapte caldut.

De alte ingrediente aveti nevoie si pentru umplutura: 250 de grame de miez de nuca, 2 albusuri, 2 linguri de zahar pudra, 200 de grame de zahar si 100 de ml de lapte.

Cantitatea de ingrediente pe care v-am prezentat-o este suficienta pentru a pregati patru cozonaci. Iata insa cum se prepara.

Intr-un vas se pune faina si se face o gropita in mijloc. Intr-un bol mai mic se freaca drojdia cu doua lingurite de zahar pana cand totul este o pasta omogena. Peste, se toarna laptele caldut. Se presara putina faina pe deasupra si se lasa sa creasca 15 minute intr-un loc incalzit.

Dupa ce a crescut, se toarna in gropita, unde se amesteca cu galbenusurile, sarea si smantana. Aluatul se framanta bine. Untul/margarina se incalzeste timp de 15 secunde in cuptorul cu microunde. Apoi se adauga aluatul si se framanta bine pana cand se incorporeaza toata margarina. Vasul in care se afla aluatul se acopera cu o folie de plastic timp de 1-2 ore.

Intre timp, trebuie pregatita umplutura. Nuca se da prin masina si se marunteste. Apoi se pune laptele impreuna cu zaharul la incalzit pana ce zaharul se topeste. Se ia de pe foc si se adauga imediat nuca. Se omogenizeaza si se lasa la racit. Cand compozitia a ajuns la temperatura camerei, se adauga albusurile batute spuma tare impreuna cu zaharul pudra si un praf de sare. Se incorporeaza bine.

Aluatul se imparte in 4 parti egale si apoi fiecare bucata de aluat se intinde sub forma unei foi dreptunghiulare, groasa de circa 3 mm, pe o suprafata presarata cu putina faina. Pe deasupra se intinde uniform umplutura. Totul se ruleaza si se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Cozonacii se ung cu galbenus de ou. Se baga la cuptorul preincalzit 30 de minute.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.