Bunatati pregatite de gospodine in zile de sarbatoare. Toba de casa ca in Banat

Apropierea sarbatorilor de iarna face ca gospodinele din Banat sa inceapa sa pregateasca bucatele pentru masa de Craciun, iar printre minunatii se afla si o delicioasa toba.

Pentru a pregati o toba banateana aveti nevoie de: 2 urechi de porc, 2 rinichi de porc, 1 limba de porc, 1 muschi mic de porc, 1 imima de porc, 1 stomac de porc, 250 g slanina cu carne, o jumatate de kilogram de pulpa porc, 4 catei usturoi, sare, piper macinat, piper boabe si foi de dafin.

Iata cum se pregateste toba de sarbatori:

Pentru toba de porc traditionala cureti stomacul de porc de membrana interioara. Cel mai usor se curata cu sare grunjoasa, apoi se spala si se lasa o ora in apa cu otet si o ceapa taiata felii, dupa care se spala bine. Se pun la fiert toate organele, muschiul, slanina si pulpa. Se adauga boabele de piper, sare dupa gust si foile de dafin. Se lasa la fiert o ora dupa ce au dat in fiert. Se scot si se lasa sa se raceasca. Se curata limba de pielita alba. Se toaca totul cubulete mai mari, se pune intr-un vas si se adauga usturoiul pisat, sare si piper macinat, dupa gust si doua polonice cu zeama in care au fiert.

Se umple stomacul cu compozitie si se coasa deschizatura. Pentru a fi sigur ca nu se sparge toba se poate introduce intr-o bucata de dres, prinzand bine la capete. Se pune zeama in care au fiert organele pe foc si cand da in clocot se pune toba. Se lasa la fiert 30 minute. Din cand in cand se inteapa cu un ac de cusut mai mare.Se scoate din zeama cu o paleta, se aseaza intr-un lighean, se pune un fund de lemn rotund peste ea si o greutate.

sursa foto: simonacallas.com, delicatesa.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.