Zaiafeturi la Teatrul „Merlin” din Timisoara

TIMISOARA. Teatrul pentru Copii si Tineret „Merlin”a finalizat ultima premiera a anului 2018. Este vorba despre „Zaiafeturi”, un spectacol inspirat de „Momente si schite” de I.L.Caragiale, in regia Madalinei Ghitescu Petre.

Zaiafeturi, un spectacol dupa un text clasic recitit in cheie moderna, demonstreaza – daca mai era cazul – actualitatea marelui dramaturg, intr-un concept artistic simplu, dar caracterizat de coerenta si functionalitate. Cele trei schite alese pentru a fi parte a tripticului: Caldura Mare, Lantul slabiciunilor si Vizita sunt legate de personajul Politicianul care, prin interventiile sale, aduce in scena perspectiva vietii politice romanesti care poate fi foarte bine cea a secolului XXI.

Prezenta lui Caragiale pe scena Teatrului pentru Copii si Tineret „Merlin” se face exact la momentul potrivit, in an de sarbatoare, si in fata unui public care face posibil ca aceasta dramaturgie atat de tonica sa isi poarte pasii, cu mandrie, de-a lungul acestui secol.

Regizoarea spectacolului, doamna Madalina Ghitescu Petre ne dezvaluie cateva idei despre conceptul artistic: „Zaiafeturi, termen literar care caracterizeaza chefurile mari, cu lautari, chiolhane si ospete isi propune sa uneasca un triptic literar, de tip balcanic, adaptare dupa „Momente si schite” de Ion Luca Caragiale din „Caldura mare”, „Lantul slabiciunilor” si „Vizita”, precum si cu insertii din critica si versurile scriitorului Ion Luca Caragiale, avand ca scop primordial redescoperirea contemporaneitatii autorului pentru elevi si adolescenti.

Proiectul este lipsit de fond muzical precum si de efectele binecunoscute secolului nostru pentru a concentra atentia privitorului asupra comicului, a textului si a situatiei create de jocul actoricesc.Un spectacol pilula pentru esentializarea literaturii romane in an de Centenar.”

Acest eveniment cultural este parte a programului „Anul patrimoniului cultural romanesc”, lansat in acest an impreuna cu Consiliul Judetean Timis. Spectacolul va avea premiera duminica, 2 decembrie 2018, de la ora 18:00, la sediul Teatrului pentru Copii si Tineret „Merlin”, iar din distributie fac parte: Radu Popescu, Robert Copot, Marco Adzic, Madalina Toderas si Cecilia Moldovan.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.