Copii batuti, femei calcate in picioare, incaierari de strada. In fiecare zi doi oameni cad victime violentei in Timis. Anuntul politistilor la Timisoara

TIMISOARA. Cazurile de violenta in familie in Timis in 2018 sunt mai numeroase in primele 9 luni decat in aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, Politia Romana a demarat o campanie de informare a populatiei in legatura cu acest tip de violenta.

CITESTE SI: Tupeu de sofer la 19 ani cu BMW. Facea drifturi chiar sub nasul politiei, la Timisoara 

Campania impotriva violentei in familie, denumita „„OPRESTE VIOLENȚA DIN VIATA TA!” a inceput si in Timis, dupa ce in primele 9 luni ale anului 2018 politistii au primit aproximativ 500 de sesizari de la oameni care au fost victime ale violentei in familie. Politistii au intocmit insa doar 285 de dosare pentru lovire, 1 dosar pentru omor, 20  pentru amenintare si un dosar pentru hartuire. Numarul dosarelor este insa in scaderea fata de 2017, cand au fost 302 dosare. In primele 8 luni ale anului au fost de asemenea emise 7 ordine de protectie de catre instantele de judecata.

Multe dintre femeile batute isi retrag plangerile

Majoritatea infractiunilor inregistrate sunt de violenta redusa. In foarte multe dintre cazuri, dupa ce depune plangerea, dupa ce demaram formalitatile pentru crearea cadrului procesual, dupa cateva zile sau saptamani, victima vine si isi retrage plangerea. Se creeaza un cerc vicios si premisele unei alte infractiuni„, a declarat Dan Stoicanescu, adjunctul sef al IPJ Timis.

Politistii incearca prin aceasta campania sa ii faca pe cei care sunt abuzati sa isi faca curaj si sa ceara ajutor atunci cand sunt agresati de un membru al familiei.

Vom actiona pe trei directii principale: informarea publicului tinta, care sunt femeile, despre drepturile si obligatiile in cazul in care ajung victime ale violentei in familie, distribuirea de materiale, brosuri, afisarea anumitor materiale informative, instruiti a publicului tinta cu referire la prevederile legale in domeniu, si iesiri in mass-media pentru transmiterea diferitelor mesaje care sunt benefice acestor victime„, a declarat comisarul sef de politie, Cosmin Carabas.

La lansarea campaniei au fost prezenti si reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, care au confirmat ca in acest an a fost inregistrat un numar mai mare de cazuri de violenta in familie. DGASPC-ul are doua adaposturi in judet in care sunt cazate victime ale violentei in familie, iar un al treilea urmeaza sa fie amenajat la Recas, si va avea 14 locuri

A crescut numarul violentelor in familie si vorbim de violenta asupra copilului in special, dar si asupra femeii. Pentru primele 9 luni ale anului avem o crestere de aproximativ 50 de cazuri comparativ cu anul trecut, insa un aspect foarte important care trebuie avut in vedere este faptul ca de-a lungul anului acesta si anul trecut au existat nenumarate campanii de informare cu privire la numarul telefonului copilului, 0256983, prin intermediul caruia orice persoana agresata, poate sa faca o sesizare, iar colegii nsotri impreuna cu politia si celelalte autoritati ii preiau in regim de urgenta. Prin urmare toate aceste campanii de constientizare au facut ca victimele sa nu se mai ascunda. Vorbim de victime ale abuzului sexual, fizic si chiar psihologic, si tocmai din acest motiv aceasta campanie vine sa completeze ce s-a facut la nivel de Timisoara si la nivel de judet… Odata constientizat faptul ca are cine sa te ajute e mult mai usor sa iei o decizie si sa reclami un abuz al carei victime esti„, a declarat Monica Trusca, director executiv la Protectia Drepturilor Copilului.

Primele concluzii ale campaniei „OPRESTE VIOLENȚA DIN VIATA TA!” vor fi trase in 10 ianuarie 2019.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.