Bunatati ce se pregateau la Scoala de Fete din Timisoara in anii ’30. Reteta traditionala din Banat: conopida cu smantana

Reteta pentru conopida cu smantana nu este deloc una complicata si a fost prezentata intr-un caiet de retete al Scolii de fete de la Timisoara. Opiniatimisoarei.ro va va prezenta in urmatoarele saptamani retete traditionale pe care le invatau elevele care, in urma cu aproape un secol, studiau la actualul Liceu Carmen Sylva.

Bunatatile se regasesc intr-un retetar-document din anii ’30.

Pentru a pregati aceasta reteta aveti nevoie de conopida, smantana, pesmet, untura si unt.

Iata cum se pregateste conopida cu smantana, conform retetarului din urma cu aproape 9 decenii.

Se ia conopida si se curata in forma de flori, dupa ce am spalat-o cu apa si otet. Dupa ce o lasam un timp in apa, o punem sa fiarba. In timp ce fiebe, luam un alt vas, il ungem cu unt si il presaram cu pesmet. Dupa ce a fiert conopida o punem in vas si o presaram cu pesmet si unt, apoi o dam la cuptor. Dupa ce este scoasa din cuptor se adauga smantana deasupra

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte buna! Eu am o varianta imbunatatita: in tava unsa cu unt si presarata cu pesmet, se pun cartofi taiati rondele, se da la cuptor pana intra furculita, apoi se poate pune in functie de gusturi: varza tocata, felii de carne, carnati, s.a. sau conopida fiarta si scursa. Peste se toarna smantana batuta cu un ou, boia si condimente. Se da la cuptor pana se rumeneste deasupra. Apoi…. POFTA BUNA!