Bunatati ce se pregateau la Scoala de Fete din Timisoara in anii ’30. Reteta traditionala din Banat: mancare de mazare verde

Reteta pentru mancare de mazare verde nu este deloc una complicata si a fost prezentata intr-un caiet de retete al Scolii de fete de la Timisoara. Opiniatimisoarei.ro va va prezenta in urmatoarele saptamani retete traditionale pe care le invatau elevele care, in urma cu aproape un secol, studiau la actualul Liceu Carmen Sylva.

Bunatatile se regasesc intr-un retetar-document din anii ’30.

Pentru a pregati mancarea de mazare verde aveti nevoie inainte de toate de mazare verde, in cantitatea dorita de dumneavoastra. Pe langa aceasta trebuie sa mai aveti untura, zahar praf, faina, carnati, ceapa, patrunjel, oua, smantana si pesmet.

Iata si cum se prepara mancarea de mazare conform retetarului din urma cu aproape 90 de ani.

Daca vrem ca boabele de mazare sa ramana verzi le fierbem neacoperite. Daca au fiert turnam repede apa rece peste ele apoi punem rantasul. Pentru acesta luam o lingura de untura, iar in ea punem 2-3 linguri de zahar praf si o lingura de faina si rumenim putin. In stingem cu putina supa si il turnam peste mazare si o fierbem iar. O servim cu carnati umpluti care se pregatesc astfel: un sfert de kilogram de carne de vitel, un sfert de kilogram de carne de porc, le macinam, le saram si adaugam putina franzela marunta, ceapa rasa, frunze de patrunjel taiate marunt, 2 galbenusuri, 2 linguri de smantana si le amestecam bine. Punem tot pe o scandura fainata si facem carnatii mici. Ii tavalim prin faina amestecata cu pesmet si ii coacem in untura bine incinsa

sursafoto: divainbucatarie.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.