Elena Udrea si Alina Bica au fost retinute de Biroul Interpol din Costa Rica. VIDEO

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea si fosta sefa DIICOT Alina Bica au fost retinute de Biroul National Interpol din Costa Rica, anunta institutia, care precizeaza ca ele au fost ridicate de pe strada.

Conform Organismului de Investigatii Judiciare din Costa Rica,. Udrea, acuzata de luare de mita si abuz in serviciu, a fost retinuta pe strada, la ora locala 10:00, iar Bica, acuzata de luare de mita si coruptie, a fost retinuta tot pe strada, patru ore mai tarziu. Actiunea a fost realizata in colaborare cu Directia de Informatii si de Securitate Nationala.

Ambele aveau alerta rosie in baza de date Interpol, precizeaza institutia.

Biroul de Presa al IGPR a confirmat informația.

″in urma schimbului de date si informatii transmise prin Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, in cursul acestei nopti, in Costa Rica, au fost localizate si retinute Udrea Elena Gabriela si Bica Alina Mihaela”, a anuntat Inspectoratul General al Politiei Romane.

Ele nu pot fi extradate imediat, dar vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, imptriva lor putand fi decise masuri preventive pana cand autoritatile pentru migratie vor decide daca le vor acorda statut de refugiat, asa cum au solicitat.

Elena Udrea a anuntat in 20 septembrie ca a nascut o fetita, avocatul ei, Veronel Radulescu, declarand ca din acel moment nu mai exista nicio sansa ca aceasta sa fie extradata, intrucat copilul va primi cetatenie costaricana, iar statul nu va permite separarea lui de mama.

Elena Udrea a fost condamnata in 5 iunie de instanta suprema la sase ani de inchisoare pentru luare de mita si abuz in serviciu in dosarul “Gala Bute” si se afla in Costa Rica din luna februarie, fiind data in urmarire.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis luni instituirea sechestrului pe toate bunurile detinute de Elena Udrea, pana la concurenta sumei de 4,7 milioane de euro, in vederea confiscarii speciale in dosarul Hidrolectrica, in care fostul ministru, care se afla in Costa Rica, este trimisa in judecata de DNA pentru trafic de influenta si spalare a banilor, alaturi de Dan Andronic. in acest dosar, Elena Udrea si Dan Andronic au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in 20 decembrie 2017, pentru trafic de influenta si spalarea banilor, respectiv marturie mincinoasa, Elena Udrea fiind acuzata ca a cerut cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzaianu pentru ca in schimb sa intervina pentru mentinerea contractului intre Hidrolectrica si firma acestuia.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, in 25 iunie ca si-a indeplinit la timp si complet obligatiile care ii revin cu privire la procedurile de extradare in cazul Elenei Udrea, anterior el spunand ca extradarea este posibila si in absenta unui tratat de extradare intre Romania si Costa Rica.

Alina Bica a fost data in urmarire generala in 27 iunie, dupa ce a fost condamnata la patru ani de inchisoare cu executare pentru ”favorizarea faptuitorului”.

Fosta sefa a DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic in Costa Rica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.