Bunatati ce se pregateau la Scoala de Fete din Timisoara in anii ’30. Reteta traditionala din Banat: Supa de piure de cartofi

Reteta pentru supa de piure de cartofi nu este deloc una complicata si a fost prezentata intr-un caiet de retete al Scolii de fete de la Timisoara. Opiniatimisoarei.ro va va prezenta in urmatoarele saptamani retete traditionale pe care le invatau fetele care in urma cu aproape un secol studiau la actualul Liceu Carmen Sylva.

Bunatatile se regasesc intr-un retetar-document din anii ’30.

Pentru a gati supa de piure de cartofi este nevoie de cel putin o jumatate de kilogram de cartofi, de lapte, de apa si de sare.

Daca avem vreun rest de piure de cartofi, il intrebuintam pentru supa. Daca nu este, il facem din nou. Punem cartofi sa fiarba in coaja, ii strecuram, ii mai lasam catva timp in oala acoperita si in aburul lor, apoi ii curatam, ii trecem prin masina de presat cartofi, sau ii zdrobim cu o lingura de lemn, si incepem sa ii batem la foc cu o lingura de unt si lapte clocotit. Se adauga si sare.
Pentru supa se adauga lapte clocotit si se completeaza cu apa in care am fiert ceapa crestata. Supa se lasa mai groasa.

Se serveste cu cuburi mici de paine prajita si se poate adauga in castron si o bucatica de unt.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.