Noutati :

700 de timisoreni i-au trimis o scrisoare deschisa Patriarhului, inainte de alegerea Mitropolitului Banatului! Cine sunt cei care o iscalesc si ce ii cer conducatorului Bisericii Ortodoxe Romane?

12 decembrie, 2014 - 11:35 AM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
28

TIMISOARA. Profesori, medici, fete bisericesti, ofiteri, ingineri, economisti, artisti, in marea lor majoritate, 700 de timisoreni i-au inaintat preafericitului patriarh Daniel o scrisoare deschisa in care isi arata sprijinul pentru unul dintre cei care i-ar putea succeda lui Nicolae Corneanu, trecut la cele sfinte, in scaunul de mitropolit al Banatului.

Acestia sustin candidatura lui IPS Ioan Selejan, Arhiepiscop al Covasnei si Harghitei, socotind ca prelatul ar fi cel mai potrivit sa conduca destinele bisericilor din Banat.

Sinodul Mitropolitan, intrunit in 6 noiembrie, a stabilit insa si alte doua nume eligibile pentru postul de mitropolit al Banatului. Sedinta a fost condusa de Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romanie si mitropolit interimar al Banatului. Cele doua nume sunt: Preasfintitul Parinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebesului, Preasfintitul Parinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei.

Zilele acestea, Inaltul Sinod al BOR il va desemna pe noul Mitropolit al Banatului.

Iata, mai jos, scrisoarea catre Preafericitul Daniel, capul Bisericii Ortodoxe Romane

Preafericite Părinte Patriarh,

De pe plaiurile Banatului copilăriei Preafericirii Voastre, din Cetatea de Scaun a Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş – Timişoara eliberării conştiinţei de Neam, manifestată de atâtea ori în istoria noastră – noi, cei  care cinstim Biserica noastră, o seamă de reprezentanţi ai Bisericii treze și active a Domnului, cu fiiesc respect, ne adresăm Preafericirii Voastre, la un moment de cumpănă.
Cerinţele de azi, dar mai ales de mâine, ale Banatului şi ale oamenilor care cu truda veacurilor însângerate, la răscruce de drumuri şi interese multiple, într-o istorie zbuciumată, au menţinut şi făcut să strălucească Credinţa Creştină Ortodoxă a Românilor de aici, după rugăciune multă către Sfânta Treime, călăuziţi şi prin mijlocirea Sfântului Iosif, discutând cu mulţi semeni implicaţi în Viaţa Bisericii din Banat, de pe multiple paliere sociale, de la omul de rând la reprezentanţi de seamă ai vieţii universitare şi academice, cumpănind adânc şi responsabil, în faţa Domnului, a harnicilor oameni ai Banatului, a copiilor şi nepoţilor noştri, ne fac să ne exprimăm dorința şi nădejdea că Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului trebuie să fie un vrednic urmaş al Înaltului nostru – IPS Nicolae – aşa cum l-a înscris cu sfinţenie în testamentul său: „Rog pe Atotputernicul Dumnezeu să contribuie la alegerea unui ierarh corespunzător care să continue cele întreprinse până acum, spre folosul Bisericii şi al credincioşilor”.
Având convingerea că înţelegeţi importanţa așezării pentru noi, credincioşii din Timişoara şi din întregul ținut istoric, pe scaunul Sfântului Iosif de la Partoş, Ocrotitorul Banatului, ocupat până de curând, cu vrednicie, de Înaltul nostru – IPS Nicolae – a unui ierarh demn de acest scaun, în credinţa şi speranţa noastră, cu înțelepciunea Preafericirii Voastre și a Ierarhilor Bisericii, călăuziți de Duhul Sfânt, înscăunat va fi IPS Ioan Selejan, Arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei, ale cărui fapte de o viaţă – credința activă, gândirea, înțelepciunea, hotărările în pace,  trăirea  și zidirea –  îl recomandă a încununa aşteptările noastre, ale IPS Nicolae şi ale Mântuitorului Iisus Hristos.
Ştim că Preafericirea Voastră și Înalții Ierarhi, veți da răspuns pe măsura aşteptărilor noastre, dar și ale multor credincioși, slujitori și ierarhi, călăuziți de Duhul Sfânt, cumpănind bine şi din suflet, în faţa lui Dumnezeu şi a oamenilor, a celor ce avem încredere în înţelepciunea Preafericirii Voastre, arătându-vă, ca întotdeauna, Părinte Înţelept al Bisericii, fiind cu adevărat, după cum bine aţi dovedit de atâtea ori, neinfluiențat de interesele de moment ale diferiţilor „potentaţi ai zilei”, care ”sunt și nu sunt”, pe mulți ”vâturându-i valurile vremurilor”, de multe ori. Avem deplina încredere  că  veți fi, ca întotdeauna, ”peste vremi”, ca un reper pe Calea spre Domnul, pentru credincioşii Timişoarei, Banatului şi ai Poporului Român.”

DA CLICK si vezi mai jos o parte dintre semnatarii scrisorii care sprijina acest demers!

TABEL 1

TABEL 2

TABEL 3

TABEL 4

TABEL 5

TABEL 6Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 28comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. de salariul preaplatitului nu pomenesc nimic?

 2. Vrajeala mare ,Bamnatul il vrea pe Lucian Mic,cel mai potrivit pentru Mitropolia Banatului,faceti un sondaj si o sa vedeti pe cina prefera banatenii

  • Am facut sondajul. A iesit IPS IOAN.
   Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

   • LOCUL LUI IPS IOAN ESTE BINESTABILIT IN SECUIME…IN HARCOV!
    POATE SA IL ADUCA PE LANGA EL PE UNGURU’PAISIE DE AICI …!
    chestia cu sute de enoriasi doritori de ips ioan este o lucratura locala…MARCA PAISIE LOGOFETEANU’ SI CAMARILA LUI!
    PS LUCIAN MIC ARE TOATE CALITATILE NECESARE SA NE FIE MITROPOLIT,CU VOIA DOMNULUI SI DIN MARE MILA SA PENTRU NOI BANATENII.
    AMIN!

 3. tabelu 3 e acelas scris in toate rubricile

 4. Toate semnaturile sunt adunate la cererea episcopului Paisie. E disperat sa ramana impreuna cu clica sa in Timisoara. Daca vine Ips Ioan nu vom scapa de Paisie. Se stie ca s-au strans semnaturile la sfatul sau. Pana unde poate ajunge acest om cu josniciile?

  • Ioane, dar nu iti place la Caransebes? :)))

   • Nu. Sunt disperat daca ramane paisie cel rau. In rest… toate bune!

   • De ce nu meregeti in Secuime sau la Arges cu tot cu coloratul vostru?

 5. Cum sa semnezi pentru un om pe care nu il cunoasti decat din auzite? De unde stiau oamenii aia care au semnat cine e Ioan? Asta e mana clicii paisiace de care speram sa scapam prin venirea altui mitropolit!

  • Dar matale din ce clica esti? Nu cumva din judetul vecin? :))

   • Nu, nu sunt din niciun judet vecin. Sunt de aici si prefer un om al locului, care a fost net superior actualului vicar. Vreau un om pe care il cunosc. Nu am incredere in propunerile unei adunari instituite si guvernate de Ep Paisie.

    • Daca l-ai cunoaste indeajuns de bine ti-ai da seama ca e un om fara caracter , cara nu are nici o legatura cu Dumnezeu ci doar cu banii …Gandeste doar la zecile de preoti care si-au dat demisa de cand e el Episcop al Caransebesului !

     • sunt minciuni sfruntate in acest articol care precede petitia-rusinii clicii paisiace, care isi joaca ultima carte!
      ps lucian a lucrat doar in folosul bisericii la cbes>a terminat catedrala episcopala,de la 3 m inaltime, in doar 5 ani -cu eforturi si personale- si a sfintit toate altarele si bisericile eparhiei !
      au venit calugari in manastiri si nu a suferit niciuna prigoana ca cele ale eparhiei timisoarei…vezi romanesti !!
      si cum in orice padure sunt si uscaturi poate ca este nevoie si de…putina ordine !
      lucian mic fiu al banatului, calugar din tinerete, tuns in monahis la hodos-bodrog MERITA sa ne fie arhiepiscop si mitropolit!

 6. De ce doresc banatenii un mitropolit despre care doar au auzit? Simplu. Dumnezeu lucreaza prin oamenii cu credinta, care isi doresc un ierarh iubitor de Dumnezeu. Au mai dorit acelasi lucru acum 300 de ani, cand l-au chemat pe Sfantul Iosif cel nou din Muntele Athos sa vina pentru a le fi mitropolit. Si a venit, a sfintit pamantul acesta cu darurile lui dumnezeiesti si uite ca a ramas in constiinta oamenilor ca mitropolit al Timisoarei si ocrotitor al Banatului.

 7. E clar, comparatie de doi bani. Prostia a ajuns la maximum. Si daca e vorba de credinta, de ce nu e lasat Sinodul sa decida fara influente in presa. Nu fortati mana Domnului. Ii patati fata unui om bun, el nu este de acord cu astfel de manifestari. Daca e voia lui Dumnezeu se intampla, in ciuda presiunilor.

 8. II CUNOSC PE TOTI CEI 3 ! AM LUCRAT CU EI. FIECARE IN PARTE ARE HAR! SINODUL SPER CA ALEGE CEL MAI BINE !

 9. Sper sa nu iasa Preanefericitul Lucian Mic , e un om fara scrupule si fara frica de Dumnezeu ! In Episcopia Caransebesului aprox 30 de preoti si-au dat demisia de cand el o conduce !

  • un pic de rusine obrazului…!
   se poate sa fii asa neserios.

 10. Iarasi unul nebanatan?De ce nu LUCIAN MIC,cunoaste Mitropolia Banatului cel mai bine si ne-ar reprezenta cu onestitate!

 11. Oare de ce pe noi preotii nu ne intreaba nimeni?Noi nu putem scrie nimic sau vorbi. au ajuns laicii sa puna mitropolit in Banat?! Oare ei lucreaza cu Iararhul mai mult decat noi, preotii?Otiman si Savu pun mitropolit? Sa le fie rusine obrazului. Lasati Sfantul Sinod sa aleaga. NU va mai bagati voi comunistilor si imoralilor coada unde nu e de voi. Sa le fie rusine!!!celor ce au initiat acest demers. Majoritatea preotilor din arhiepiscopie il vrem pe PS Lucian MIc! Si nadajduim ca asa va fi! Rusine inca odata pseudo intelectualilor banateni!

  • Da, preotii din consistorii si cei care stiu cum s-a furat in vechiul sistem. Nostalgiile sunt mari, afacerile erau prospere… ce timpuri… de ar veni iar un ierarh banatean care sa ne dea dezlegare…

   • CONSISTORIUL ESTE UN FOR INTERN DE JUDECATA AL CLERICILOR.NU ARE TREABA CU AFACERILE DLUI PAISIE…!
    NIMENI NU POATE DA DEZLEGARE LA FARADELEGI.

 12. Acesta este singurul lucru pe care l-a mai putut face clica paisiaca si cei carora le este frica de schimbare!S-au pretat la asemenea lucruri murdare si josnice! O sa discutam de marti incolo! IPS Ioan nu are nici o calitate de a fi mitropolit al Banatului: tinuta, discurs si altele…Nu va mai imbatati cu apa rece!Va veti linisti toti, incepand de marti, cei care ati sustinut venirea unui strain pe scaunul de mitropolit al Banatului, doar pentru ca va este frica de PS Lucian! cum e proverbul? de ce iti este frica, nu scapi!Stiti ca daca IPS Ioan va veni, va va lasa in pace sa faceti ce ati facut si pana acum!Mai doua zile… Va doresc inca de pe acum sa aveti sarbatori „linistite”!!!

  • Bai baiatu’, dar in realitate cine esti? Tarcovnicul lui Lucian? Si te-ai apucat sa postezi pe forumuri dupa ce stapana-tu te-a cinstit cu niste vin ramas de la Grijanie? Ca altfel esti zevzec bine de tot daca-l consideri pe caricatura aia de la Caransebes superior arhiepiscopului Ioan.

  • Banateanu,hai sa te vedem,pleci in banatul de munte,adica la Caransebes?Dute sanatos,sa ti-se opreasca din salar ca sunt multe datorii de platit.Lasa-ne pe noi sa avem sarbatori linistite. Noi banatenii de la pusta sigur le vom avea.

 13. Caricatura esti tu. Nu cred ca esti demn de a judeca tu pe nimeni, mai ales pe PS Lucian, care are foarte multe realizari in Episcopia Caransebesului. Cate realizari si cate fapte bune ai facut tu pentru comunitatea din care faci parte? Nu mai inventa povesti! Are cine sa vorbeasca si sa aleaga ceea ce este bine pentru Banat, vorbind in felul josnic in care vorbesti nu cred ca esti in masura…

  • Ce realizari are bai latraule? O catedrala facuta cu bani de la Tata Socru si de la Frunzaverde? Plus cotizatii cat cuprinde la Nea Danut sa-l aiba in vedere pentru promovare? Uite ca de data asta, imbuibatii aia din Sinodul BOR intr-adevar au ales pe cine trebuie. Iar pe Lucica cu aia Mica al tau l-au lasat la Caransebes sa-si continue „realizarili” si sa se bucure de ele.