Opinia Timisoarei

7.600 de miliarde de dolari! Atata au de platit statele cu cele mai mari economii ale lumii in 2012!

Imprumuturile luate de marile economii mondiale ajung in 2012 la maturitate, iar costurile au inceput sa creasca. Cine vor fi principalii afectati?

Cele mai mari sume scadente in acest an le are Japonia (3.000 de miliarde de dolari), urmata de Statele Unite (2.800 de miliarde). Cele mai mari sapte economii ale lumii, grupate im G7, alaturi de Brazilia, India, Rusia si China se confrunta astfel cu obligatia achitarii (sau refinantarii) unor sume mai mari decat acum un an, cand datoria totala ajunsa la maturitate se ridica la 7.400 de miliarde.

Problema apare la costurile pentru refinantarea datoriilor. Potrivit previziunilor Bloomberg, obligatiunile cu scadenta la zece ani vor avea dobanzi mai mari in cazul a cel putin sapte state. Investitorii vor cere randamente mai mari la finantarea unor state deja indatorate care s-ar putea confrunta si cu o scadere a rtimului de crestere economica, daca nu chiar cu o recesiune. Recent, FMI si-a redus prognoza de crestere economica globala de la 4,5% la 4% in acest an, pe fondul crizei datoriilor din zona euro, a eforturilor SUA de a reduce deficitul ce a depasit deja 1.000 de miliarde si a temerilor legate de evolutia pietei imobiliare din China.

Suma totala care trebuie imprumutata in acest an se ridica la 8.000 de miliarde de dolari, daca se iau in calcul si dobanzile. Cum anul trecut S&P a taiat ratingul AAA al Statelor Unite si a pus sub supraveghere ratingurile a 15 state europene, este clar ca va exista o competitie din ce in ce mai mare pentru a gasi cumparatori ai datoriilor guvernamentale.

Potrivit datelor agregate de la Bloomberg, costurile cu imprumuturile ale statelor membre ale G7 (SUA, Japonia, Germania, Canada, Marea Britanie, Franta si Italia) vor creste cu 39 de procente in acest an. Bondurile pe 10 ani emise de China vor avea aceleasi costuri, in timp ce pentru India costul scade usor, de la 8,39 la 8,02.

Exit mobile version