Opinia Timisoarei

35 de sefi, angajati si oameni de afaceri, trimisi in judecata. Au vandut mii de vagoane de tren pe post de fier vechi, desi erau din otel de calitate superioara. Final de ancheta in dosarul mamut de la CFR Marfa al DIICOT Timisoara. Prejudiciu de 7 milioane de euro

TIMISOARA. Vindeau vagoane de tren pe post de fier vechi, desi ele erau confectionate din otel de calitate superioara. Aceasta este afacerea pe care au pus-o la cale, potrivit DIICOT Timisoara, 35 de persoane printre care se numara fost directori din conducerea Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa, dar si mai multi oameni de afaceri romani si libanezi. Prejudiciul stabilit de procurorii antimafia din Timis se ridica la peste 7 milioane de euro.

CITESTE SI: Perchezitii de amploare la CFR, in Timisoara! Incredibil cum se vindeau vagoanele de marfa la fier vechi!

Ancheta in acest dosar a durat aproape 6 ani.
La inceputul lunii mai 2017, opiniatimisoarei.ro va arata cum sute de politisti coordonati de procurorii DIICOT Timisoara descindeau la peste 60 de adrese din tara.
Erau vizate locuintele sefilor CFR Marfa, sediile societati din intreaga tara, vilele mai multor oameni de afaceri, dar si sediile firmelor acestora.
Printre cei ridicati atunci se numarau director general al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa, directorul de operatiuni dezvoltare, cel financiar, directorul de vanzari dar si alti angajati.

Procurorii DIICOT Timisoara au finalizat acum ancheta si au incheiat rechizitoriul.

Anchetatorii ii acuza pe cei 35 de inculpati din acest dosar de savarsirea infractiunilor de constituire de grup infractional organizat, delapidare in forma continuata cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.

Mai precis, cei aflati atunci in conducerea CFR Marfa, au subevaluat 2450 de vagoane ce urmau a fi casate, iar banii rezultati dintre diferenta reala a acestora si cea cu care au fost vandute au intrat in conturile unei firme din Calarasi.

Subevaluarea a fost realizat prin initierea de catre CFR Marfa a unei proceduri de licitatie pe Bursa de Marfuri Bucuresti. Astfel vagoanele au fost vandute la pret de fier vechi desi ele erau dintr-un otel special, de calitate superioara, peste 35.000 de tone si din fier greu, 16.000 de tone.

Prin declararea intregii cantitati drept fier vechi patrimoniul societatii de transport feroviar a fost fraudat cu peste 33 de milioane de lei. Diferenta de bani a fost introdusa intr-un circuit financiar complex si a ajuns in cele din urma in buzunarele angajatilor CFR Marfa, dar si la patronii firmelor implicate in acesta afacere.

Odata cu trimiterea in judecata, procurorii DIICOT Timisoara au pus sechestru asigurator pe 76 de imobile din Bucuresti si alte 9 judete din tara..

Cele 2450 de vagoane supuse casarii insumeaza cantitatile de aproximativ 35.000 tone de otel si 16.600 tone de fier vechi greu, cantitati care au fost mentionate in documentele incheiate ca fiind fier vechi. Prejudiciul cauzat Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa ”CFR MARFa” S.A. prin activitatea infractionala se ridica la valoarea de 33.628.496,44 lei echivalent a 7.541.036,11 euro. Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa ”CFR MARFA” S.A. s-a constituit parte civila in dosarul penal. in cauza au fost instituite masuri asiguratorii asupra a 76 de imobile din Bucuresti si judetele Calarasi, Dambovita, Prahova, Constanta, Gorj, Hunedoara, Iasi, Ilfov si Galati.
Prin rechizitoriu s-a solicitat mentinerea masurilor asiguratorii si obligarea inculpatilor la plata cheltuielile judiciare avansate de stat in cuantum de 136,831.45 lei.
Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Tribunalului Timis„, arata reprezentantii DIICOT.

CITESTE SI: Greii din conducerea CFR Marfa la DIICOT Timisoara! Audieri maraton in dosarul vagoanelor vandute la fier vechi. Cine a fost retinut? VIDEO!

Exit mobile version