Opinia Timisoarei

33 de ani de la Proclamatia de la Timisoara. Alin Nica: Ganditi-va cum ar fi fost daca timisorenii nu ieseau in strada, daca grupul care a redactat Proclamatia ar fi fost la puscarie. Probabil ca am fi admirat la televizor realizarile maretului popor rus

TIMISOARA. Presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, a transmis un mesaj cu prilejul implinirii a 33 de ani de la Proclamatia de la Timisoara, un document citit in balconul Operei din Timisoara care anunta ca idealurile Revolutiei din Decembrie 1989 au fost tradate, iar Revolutia trebuia sa continue pasnic. Alin Nica spune, in mesajul sau ca fara acest document ”probabil am fi admirat acum la televizor realizarile maretului popor rus”, din apartamentele neincalzite.

Alin Nica spune, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca de-a lungul timpului si-a dat seama cat de vizionar este textul Proclamatiei de la Timisoara.

Se implinesc astazi 33 de ani de cand, din balconul Operei, regretatul George Serban citea Proclamatia de la Timisoara. Eram foarte tanar in acea vreme, dar inca imi amintesc discutiile purtate. De-a lungul timpului am inceput sa vad cu alti ochi documentul si mi-am dat seama cat de reprezentativ si vizionar este. Istoria insasi a dat dreptate Proclamatiei de la Timisoara si este evident cum timpul a rezolvat natural parte din punctele mentionate in document. Daca Proclamatia ar fi fost pusa in practica asa cum a fost gandita, perioada dura de tranzitie ar fi fost scurtata semnificativ”, a transmis Alin Nica.

Liderul CJ Timis mai scrie ca a trecut de la revolta, la suparare, de la dezamagire la lehamite, dar acum are un sentiment de recunostinta.

Recunosc, am trecut prin etape de revolta, de suparare, de dezamagire sau de lehamite. Acum, dupa 33 de ani, realizez ca nu trebuie sa fiu nici suparat si nici dezamagit. Sentimentul pe care il am este unul de recunostinta. Sunt recunoscator ca, in 11 martie 1990, timisorenii au avut limpezimea, curajul si determinarea de a spune raspicat ce urmeaza sa se intample”, scrie Nica.

Alin Nica este de parere ca daca timisorenii nu porneau Revolutia din Decembrie 1989 si daca nu exista Proclamatia de la Timisoara, astazi probabil din apartamentele neincalzite urmaream realizarile ”maretului popor rus”.

Pe toti cei care astazi sunt dezamagiti sau sceptici ii invit la un exercitiu de imaginatie. Ganditi-va cum ar fi fost daca timisorenii nu ieseau in strada, daca grupul care a redactat Proclamatia ar fi fost la puscarie. Ce eram noi astazi? NATO? UE? Liberatate? Dezvoltare? Ar fi fost doar vorbe soptite la intalnirile din apartamentele neincalzite. Probabil ca am fi admirat la televizor realizarile maretului popor rus, am fi stat pe la cozi si am fi vorbit cu teama de a nu fi arestati.
Ce a adus Proclamatia in vietile noastre? Eu zic ca multe. Sigur poate nu cat ne-am fi dorit. Nu cu viteza pe care ne-am dorit-o. Dar la final, cand tragem linia, nu putem sa nu subliniem importanta majora a acestui document”, a mai precizat Alin Nica.p

Proclamatia de la Timisoara a fost adoptata si citita, in 11 martie 1990 din balconul Operei din Timisoara, un simbol al Revolutiei din Decembrie 1989. Documentul anunta ca idealurile Revolutiei au fost tradate si ca Revolutia ar fi trebuit sa continue pe cale pasnica. Proclamatia de la Timisoara contine 13 puncte, insa Punctul 8 prevede interzicerea prin lege electorala a dreptului de a candida la functii in stat a fostilor activisti si securisti, timp de trei legislaturi, iar ”presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism”, se arata in acelasi text.

Exit mobile version