Opinia Timisoarei

25 de troleibuze noi, cu baterii, la Timisoara. Primaria cere  peste 12 milioane de euro din PNRR, ca sa cumpere noi mijloace de transport in comun

TIMISOARA. Nu mai putin de 12,5 milioane de euro ar urma sa coste cele 25 de troleibuze pe care Primaria Timisoara vrea sa le cumpere cu bani din PNRR.

CITESTE SI: Vom circula pe Maresal Prezan, pe toata lungimea, peste aproximativ o luna. Ce lucrari mai sunt de facut 

Consilierii locali vor avea de aprobat depunerea proiectului pentru ”Achizitia de mijloace de transport mai putin poluante (troleibuze) necesare imbunatatirii transportului public de calatori in Municipiul Timisoara”, pentru a accesa fondurile necesare prin Planului National de Redresare si Rezilienta.

Conform proiectului, noile troleibuze ar urma sa circule pe liniile deja existente, unde ar fi alimentate la energie electrica, dar si pe tronsoane de drum fara retea, unde ar urma sa foloseasca bateriile.

Proiectul presupune achizitia de troleibuze destinate transportului public de persoane din Municipiul Timisoara pe traseele echipate cu retea catenara de alimentare cu energie electrica precum si pe tronsoane noi sau pe trasee neechipate cu fire de alimentare (de ex. liniile 13, 15 și 16), prin functionare in regim autonom fara utilizarea de combustibili fosili. Autonomia de deplasare si reducerea consumului specific de energie electrica se pot obtine prin baterii de tractare care permit deplasarea partiala folosind energie de la reteaua catenara si partial energia acumulata in timpul mersului (in-motion charging) sau prin reutilizarea unui procent cat mai ridicat din energia elecrica regenerata in regim de franare electrodinamica prin stocarea energiei in unitati de stocare formate din supercapacitori si baterii de acumulatori, precum si pentru consumatorii auxiliari proprii (HVAC, servodirectie, aer comprimat, etc)”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Procedura de achizitie ar urma sa inceapa chiar anul acesta, iar troleibuzele ar urma sa ajunga la Timisoara in 2025. Insa aceasta doar daca municipalitatea reuseste sa obtina fonduri pentru cumpararea lor prin PNRR.

Valoarea maxima eligibila pentru a cumpara un troleinbuz cu emisii zero de gaze de esapament sau baterii este de 510.200 euro, fara TVA, per bucata. Timisoara poate solicita maximum 12.493.000 euro, bani cu care ar putea achizitiona 25 de astfel de troleibuze noi.

Sursa foto: nwradu

UPDATE: Consilierii locali si-au dat acordul pentru depunerea proiectului pentru ”Achizitia de mijloace de transport mai putin poluante (troleibuze) necesare imbunatatirii transportului public de calatori in Municipiul Timisoara”.

Exit mobile version