Opinia Timisoarei

2020, anul disparitiei unei campioane la Timisoara. Informatica, echipa care a adus primul event, dar si meciuri de Liga Campionilor la futsal pe Bega. Foto si video

TIMISOARA. Informatica, una dintre formatiile care in ultimii a adus trofee la Timisoara, a disparut in 2020, dupa 5 sezoane in care a jucat la cel mai inalt nivel.

Povestea echipei care a dus Timisoara in Liga Campionilor a inceput in vara lui 2015. Atunci, dupa ce reusise sa faca performanta la Deva, omul de afaceri Gabriel Lungu a infiintat Informatica. I-a transferat pe Bega pe Robert Matei, Vlad Iancu, Ion Al-Ioani si Robert Lupu, iar in lot au mai fost adusi Claudiu Dumitru, fost capitan al lui Futsal Poli Timisoara in deceniul trecut, Traian Topliceanu, si el fost component al lui Futsal Poli, dar si Adrian Calugareanu. Lotul a fost completat cu un brazilian, Thiago Alcantara, un bosniac, Slaven Novoselac, dar si sarbii Ivan Jovanovic, Slobodan Janjic si Stefan Rakic, toti fotbalisti cu prezente in nationalele tarilor lor. Antrenor urma sa fie Robert Lupu, ajutat de Daniel Rupa.

Timisorenii au inceput campionatul excelent, aratand de la inceput ca sunt o echipa demna de luat in seama. Dupa 10 victorii pe linie, Informatica a suferit primul sau esec in runda a 11-a, tocmai la Deva, un 5-1.

Echipa alb-violeta a incheiat sezonul regular pe primul loc, iar in play-off a inceput cu un esec, 4-3 in deplasarea de la CSMS Iasi. Formatia lui Robert Lupu si-a revenit insa si a ajuns in finala. In primul meci, banatenii au pierdut cu 4-0 la Targu Mures, cu City’us, iar acasa au fost invinsi din nou cu 2-1. Timisoara pierdea titlul.

Sezonul primului trofeu

In al doilea campionat Informatica nu a mai inceput atat de puternic. Banatenii au pierdut chiar in prima etapa, acasa, cu Deva, si au incheiat prima parte pe pozitia a patra, la 7 puncte de liderul din Galati. United a fost si echipa care a eliminat-o pe Informatica in semifinalele campionatului. Robert Lupu si baietii sau s-au multumit doar cu bronzul sezonului, dupa 4-0 acasa si 2-3 cu echipa din Odorheiu Secuiesc.

Banatenii s-au revansat insa in Cupa Romaniei. Mai intai au eliminat Dunarea Calarasi si Coltea Brasov, dupa care in semifinale, in turneul organizat chiar in sala Constantin Jude, au spulberat cu 7-3 echipa care ii luase titlul cu un an inainte, City’us Targu Mures. In ultimul act banatenii au invins greu, dupa executarea loviturilor de pedeapsa, pe Autobergamo Deva. A fost 5-4, cu golurile reusite de Andre Deco, Stefan Rakic, Robert Lupu, Milos Simic si Valentin Ilas.

Sezonul perfect pentru Informatica. Toate trofeele interne au ajuns la Timisoara

Editia 2017-2018 a intrecerilor interne a inceput cu Supercupa Romaniei, la Lugoj, unde Informatica a invins din nou Autobergamo Deva. A fost 4-3 pentru timisoreni, dupa reusitele lui Felipe Oliveira , de doua ori, Savio si Rakic.

A urmat campionatul. Informatica a incheiat pe locul 3 sezonul regular, dupa care a castigat o grupa de play-off din care au facut parte Poli Iasi si Autobergamo Deva, ajungand in finala, cu United Galati. Banatenii au castigat cu 1-0 primul meci jucat la malul Dunarii, si cu 6-4 pe al doilea, dupa care finala s-a mutat la Timisoara. In 14 mai 2018, in fata unei sali aproape pline, Informatica Timisoara invingea cu 5-2 Galatiul si aducea primul titlul de campioana a Romaniei la futsal in orasul de pe Bega. Stefan Rakic, de doua ori, Felipe Oliveira, Robert Lupu si Andre Deco au fost cei care au punctat in victoria in fata galatenilor.

O noua Supercupa, Liga Campionilor si apoi…decaderea

Sezonul 2018-2019 a inceput tot cu meciul din Supercupa Romaniei, care de aceasta data s-a jucat la Sighisoara, isi in care Informatica a invins tot cu 4-3 pe…United Galati.

Dupa meciul din Supercupa a urmat debutul echipei timisorene in Liga Campionilor, in turneul preliminar, care s-a jucat la Timisoara. 9-2 cu Osmanlispor, reprezentanta Turciei, si 6-0 cu Lynx, cea a Gibraltarului, au fost rezultatele care au dus-o pe Informatica in Main Round-ul competitiei. Aceasta faza a intrecerii s-a disputat in octombrie 2018, la Riga. Banatenii au pierdut la limita, 1-0, cu Hohenstein-Ernstthal, au invins cu 6-2 pe Nikars Riga si au obtinut doar un egal, 1-1 cu Rekord Bielsko Biala, ratand astfel calificarea mai departe.

In campionat timisorenii si-au asigurat calificarea in play-off, insa in luna decembrie Gabriel Lungu si-a anuntat retragerea de la echipa, dupa ce antrenorul Robert Lupu a fost pus de Federatie sa aleaga intre echipa de club si prima reprezentativa. In locul sau, pe banca a ramas Daniel Rupa, iar mai multi jucatori importanti au parasit echipa. Informatica nu s-a mai calificat in finala campionatului, iar in Cupa a fost eliminata din prima faza, in timp ce sezonul l-a terminat cu Vali Ilas ca antrenor principal.

La inceputul sezonului 2019-2020, pe banca timisoreana a fpst adus Vitor Hugo Costa si au fost adusi cativa jucatori din tara si strainatate pentru intarirea lotului. Dupa 8 etape, in urma unui esec cu 8-0 la Galati, Vitor Hugo Costa a fost demis, iar la finele anului au plecat si doi fotbalisti iberici adusi de el. Pe banca timisoreana a revenit Valentin Ilas, cel care a dus echipa in playoff si in sferturile Cupei Romaniei. Ultimul meci al Informaticii s-a jucat in 7 mai 2020, cand banatenii au pierdut acasa, cu 4-2 in fata Dunarii Calarasi.

Dupa acea partida campionatul a fost intrerupt din pricina pandemiei de coronavirus, iar Informatica nu s-a mai inscris in campionat la inceputul stagiunii 2020-2021. Au ramas insa performantele formatiei timisorene si momentele memorabile din unele partide.

 

De-a lungul celor 5 ani ani de existenta, clubul timisorean si-a mai trecut in palmares si un event la categoria sub 19 ani. Juniorii clubului au invins in sezonul 2018-2019 pe CSM Targu Mures cu 5-2 in finala Cupei, pentru ca apoi sa treaca de aceeasi echipa cu 4-1 in ultimul act al campionatului.

In scurta sa existenta, Informatica a a avut in lot, pe langa romani, jucatori din Brazilia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Finlanda, Republica Moldova, Spania si Ucraina.

Ce fac astazi campionii de atunci

Fotbalistii care in 2018 au adus eventul la Timisoara sunt bineinteles inca in activitate. Unii au ramas in oras si evolueaza la divizionara secunda CFR, altii sunt la echipe din tara, iar altii evolueaza in strainatate.

Robert Lupu – si-a incheiat cariera de jucator, acum este antrenorul principal al nationalei de futsal a Romaniei
Felipe Oliveira – joaca in Spania, la Jaen, iar recent a jucat finala Cupei Spaniei, pierduta in fata Barcelonei
Milos Simic – evolueaza in Ungaria, la Haladas, si este castigator al Cupei Ungariei in 2020
Roberto Voin – evolueaza pentru Autobergamo Deva, echipa de pe locul 2 in prima divizie
Teodor Lungu – evolueaza pentru CFR Timisoara, liderul seriei Vest din liga secunda de futsal
Valentin Ilas – antrenor jucator al lui CFR Timisoara, liderul seriei Vest din liga secunda de futsal
Darius Nastai – evolueaza din vara in Italia, in Serie B, la junior Domitia
Savio Valadares – evolueaza la Kairat Almaty
Vlad Iancu – evolueaza pentru Autobergamo Deva
Daniel Araujo – evolueaza in prezent la United Galati, echipa alaturi de care a castigat si titlul de campion sezonul trecut
Stefan Rakic – evolueaza pentru FC Mostar
Andre Nogueira Deco – evolueaza pentru formatia Svarog, in Cehia

 

Exit mobile version