Opinia Timisoarei

20 de oameni muscati de capuse la Timisoara au cerut ajutor medicilor de la Spitalul Victor Babes

TIMISOARA. A reinceput sezonul capuselor. In ultimele doua saptamani, 20 de oameni au solicitat ajutorul medicilor de la Spitalul Victor Babes Timisoara, dupa ce au fost muscate de insectele parazite.

CITESTE SI: Rezervistii, inapoi la arme, la Timisoara. Aproape 3000 de oameni dusi la trageri cu pistolul mitraliera. Romanii, pregatiti de Armata sa-si apere tara. Video 

Incepand cu luna aprilie si pana in noiembrie, capusele sunt active. Insectele traiesc in zonele cu iarba inalta, dar si in cele cu umiditate ridicata.

Odata cu cresterea temperaturilor, au aparut si primele cazuri.

Capusele sunt insecte parazite care se hranesc cu sangele gazdei pe al carei corp ajung. Odata lipite de trup, pot elimina prin saliva diversi agenti patogeni.

Cei mai multi pacienti s-au prezentat la Camera de Garda a unitatii sanitare, au fost consultati si au primit recomandari pentru profilaxia cu antibiotic, daca a fost necesar, dar si indicatii pentru investigatii post muscatura capusa si au fost indrumati catre Unitatile de Primiri Urgente pentru extragerea capuselor. Nu putini au fost cei care au discutat telefonic cu colegii mei pentru a afla care sunt pasii care trebuie facuti dupa ce au fost muscati de insecte. Este foarte important sa indepartam capusa cat mai repede, in primele 24 de ore. Altfel, exista riscul ca bacteria Borrelia, cea care se transmite in urma muscaturii insectei, sa ajunga in sange, iar de acolo pana cand pacientul face boala Lyme mai este doar un pas. indepartarea capusei trebuie sa se faca cu multa grija, iar noi recomandam sa fie efectuata de un medic chirurg din UPU, si asta pentru ca exista riscul ca, in timpul interventiei, sa ii fie rupt capul insectei parazite, care ramane in corp si poate transmite in continuare bacteria Borrelia”, spune asist. univ. dr. Mirela Turaiche – medic specialist boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Medicii Spitalului Victor Babes le recomanda celor care depisteaza capuse sa nu foloseasca metode „babesti” pentru a le indeparta, cum ar fi incalzirea zonei in care se afla. Exista posibilitatea ca acestea sa patrunda mai mult in piele si sa elibereze o cantitate mai mare de agent patogen. Virusul care provoaca encefalita de capusa se transmite din momentul in care insecta incepe sa se hraneasca.

Celor care nu pot ajunge intr-o Unitate de Primiri Urgente intr-un interval de 24 de ore le recomandam sa incerce sa indeparteze singuri capusa. Pentru aceasta, se va folosi o penseta care se va fixa cat mai aproape de punctul de acces al intepaturii, iar apoi se extrage incet, cat mai drept posibil, fara a invarti intr-un sens sau altul, si mai ales fara a zdrobi sau rupe capusa. Zona se dezinfecteaza cu alcool sau solutie antiseptica. Chiar daca prin aceasta interventie este extrasa insecta, persoana care a fost muscata ar trebui sa fie consultata de un medic infectionist, care poate sa recomande efectuarea unor analize de sange specifice. Trebuie spus ca Boala Lyme debuteaza intr-un interval de pana la 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia, ce se transmite prin aceasta muscatura de capusa”, mai spune asist. univ. dr. Mirela Turaiche – medic specialist boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

In cazul in care nu este tratata la timp, boala poate evolua cu afectare articulara, cardiaca si neurologica.

Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes recomanda o serie de masuri de prevenire a expunerii la capuse:
– La iarba verde purtati imbracaminte de culoare deschisa, sa se vada mai usor capusele; acoperiti-va bratele si picioarele, trageti sosetele peste pantaloni; incaltamintea sa fie deschisa la culoare, fara orificii sau decupaje
– Folositi pleduri si paturi pentru picnic, iar acestea sa fie de culoare deschisa
– in drumetii, mergeti pe mijlocul cararii, evitati sa atingeti cu corpul plantele din jur
– Folositi substante repelente, spray-uri impotriva capuselor
– Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, incaltaminte si echipamente un insecticid pe baza de permetrina 0,5 %
– Daca dormiti in natura, pe pamant sau in cort, folositi plase anti insecte in jurul patului si folie de protectie
– La sosirea acasa, verificati atent bagajele, hainele si mai ales animalele de companie
– Faceti dus zilnic. La dus, verificati cu atentie prezenta vreunei capuse, mai ales in partile moi, cu piele fina (sub brate, in spatele urechilor, intre picioare, in spatele genunchilor, ombilic, pielea paroasa a capului)
– Tratarea hainelor folosite in zonele posibil contaminate cu capuse, prin spalarea si uscarea cel putin 1h cu aer cald/fierbinte

Exit mobile version