Opinia Timisoarei

„Imi doresc Timisoara ca o capitala puternica a Banatului” Interviu cu Constantin Ostaficiuc, candidatul PDL la Consiliul Judetean Timis

Cat de importanta este regionalizarea pentru Romania?

Extraordinar de importanta! Sunt adeptul regionalizarii, am spus-o de atatea ori. Este etapa necesara pentru dezvoltarea Romaniei. Atata timp cat comunitatile nu sunt consultate si nu iau singure deciziile lor pe propriile forte si pe propriile surse de finantare, nu se poate realiza o dezvoltare a Romaniei intr-un context national si european. Din pacate, in Romania, spre regretul meu, nu se simte prea mult ideea de a fi european si nici institutiile europene nu sunt percepute corect. Vorbind de descentralizare, automat trecem la regionalizare si la o reimpartire teritoriala. Imi doresc Timisoara ca o capitala puternica a Banatului, cel mai important centru in acest areal european. Societatea civila trebuie sa se implice mult mai mult decat declamativ pentru ca tinta este 2020: Timisoara capitala europeana. In acest context de regionalizare, eu chiar pot sa remarc colaborarea pe care am avut-o cu domnul primar Gheorghe Ciuhandu, care a sustinut totdeauna aceasta decizie la nivel local, domnia sa venind in plus cu modelul german in care orasele importante sunt cu statut de judet. Trebuie analizat si acest lucru la nivelul Romaniei. Sunt multi oameni in tara care doresc acest lucru si se poate realiza daca nu este folosita in scop electoral.

In ce masura ar putea face parte din aceeasi regiune, de Vest, doua judete cu potential, cum sunt Timis si Arad, si doua mai sarace: Caras-Severin si Hunedoara?

Exact acest echilibru se poate realiza pentru ca ce are Timisul – potential agricol, economic, cultural, universitar, aeroport international – nu il au celelalte judete. Dar nici Timisul nu are potentialul turistic al Carasului si al Hunedoarei. Fiecare vine cu un potential in acest areal georgrafic. De ce trebuie sa mearga timisorenul sa-si petreaca in Austria, Ungaria sau Serbia concediul cand poate merge in aceasta regiune. Poti sa ai cei mai frumosi munti din tara Hunedoara – Parang, Retezat, in Caras – Cheile Nerei. Pe langa potentialul turistic exista si cel industrial, in completare cu dezvoltarea Timisului si a Ardului, care au profitat de conjunctura geografica si economica ce nu mai este valabila peste trei ani. Autostrada se finalizeaza, Coridorul IV se finalizeaza, iar valul al doilea de mari investitori care poate fi dupa trecerea crizei economice poate ajunge pana in centrul tarii. Asa ca, haideti sa gandim o regiune echilibrat dezvoltata din toate punctele de vedere!

Ce sanse mai sunt sa se concretizeze regionalizarea?

Este obligatoriu, indiferent de ce guvern va fi, este o tema nationala. Ea s-a folosit din pacate politic. Toate partidele care sunt in Parlament trebuie sa se aseze la masa si sa ia o decizie dupa o analiza profunda la nivelul intregii tari. Eu, unul, sunt adeptul acestei regionalizari. Altii poate nu. Trebuie sa trecem de momentul in care democratia e valabila doar pana la tine si la grupul tau de interese. Hai sa depasim momentul asta pentru ca daca nu se realizeaza regionalizarea Romania risca o stagnare a dezvoltarii economice. Trebuie analizat la fiecare nivel fara parti-pris-uri politice.

Sustineti ideea ca fondurile stranse in cadrul regiunii sa ramana acolo?

O, ar fi o nebunie daca s-ar intampla acest lucru! Foarte greu se va realiza acest lucru pentru ca e nevoie de o politica de coeziune la nivel national. Dar e vorba de a se intoarce un procent mai mare in regiune. Lucrul acesta se poate realiza si prin deconcentrate, insa noi nu am schimbat nimic in 22 de ani, e la fel ca inainte de 1989. Institutiile deconcentrate apartin de ministere: Directia de Finante de Ministerul Finantelor, Directia de Sanatate de Ministerul Sanatatii etc. si nu au nicio colaborare cu administratiile judetene si locale decat ca acum s-au descentralizat ca patrimoniu, nu ca decizie si resurse. Deci e clar ca trebuie sa se intample o coborare a resurselor de la nivel national la nivel local. Este absolut obligatoriu.

Care sunt domeniile care vor beneficia cel mai rapid de pe urma descentralizarii?

Sanatate, Invatamant, Servicii. Este o intrebare pe care trebuie sa ne-o punem toti cei care traim in Timisoara. Eu traiesc in Timisoara si nu am de gand sa ma mut la Bucuresti sau in alta parte. Din ce isi vor castiga banii oamenii din Timisoara in 10-15 ani? Ce va fi Timisoara? Un oras industrial? Refuz sa cred. Un oras agrar? Nici asta nu cred ca poate fi. Un oras universitar? Da, dar completat cu un oras de servicii pentru ca fiecare dintre noi va trebuie sa-si asigure existenta. Mult mai bine se vor putea lua decizii daca va exista o descentralizare reala si banii sa ramana aici.

Se apropie o noua aniversare a DKMT. Cum veti sarbatori anul acesta?

In 26 mai, la Beba Veche va avea loc traditionalul cros de la Triplex Confinium. in acest an, avand in vedere ca Voievodina preda presedintia DKMT, acolo vor fi manifestarile. Cred ca DKMT, in actualul context, ar trebui reasezat. Faptul ca judetul Timis va prelua pentru un an conducerea cred ca ar trebui sa schimbam ceva. Asa cum este acum, DKMT-ul este depasit. Cand a fost infiintat, eram trei tari cu trei situatii diferite. Trei tari prietene in care se trecea cu pasaport. intre timp a aparut libera circulatie. Apar alte oportunitati si alte tinte pentru DKMT. Pe de alta parte, unele judete nu se regasesc in DKMT si de aceea au si renuntat la a fi prezente in Euroregiune. Cele mai importante forte sunt Voievodina, Csongrad si Timisul. Aceste trei motoare trebuie sa duca intr-un alt concept DKMT. Trebuie s-o regandim pentru interesele comunitatii de-o parte si de alta a frontierei.

Exit mobile version