„Concurs de opereta” pentru functia de manager la spitalele din Timisoara

Concursul organizat de Primaria Timisoara pentru ocuparea functiilor de manageri in spitalele aflate in subordinea administratiei municipale, s-a desfasurat cu incalcarea propriilor reguli impuse public de primarul Gheorghe Ciuhandu. Acesta spunea ca municipalitatea este interesata sa aiba manageri profesionisti la conducerea spitalelor pe care le finanteaza din banii comunitatii si nu manageri de partid, asa cum ar fi fost pana acum.

De la Ciuhandu citire

Pe langa descentralizare, este necesara si depolitizarea actului medical. Pentru evitarea oricaror discutii si pentru a da dovada de responsabilitate si din dorinta reformarii serviciilor medicale din Timisoara, ii rog public pe cei care se vor inscrie la concursul pentru functia de manager al spitalelor timisorene, sa renunte la calitatea de membru de partid, indiferent din ce partid politic ar face parte”, declara teatral, primarul Ciuhandu cu putine zile inainte de data depunerii dosarelor de concurs. Era deci, de asteptat, ca desfasurarea concursului sa fie pusa numai sub semnul competentei profesionale si nu a aranjamentelor de partid.

In mediile medicale se stia, insa, foarte clar ca functiile de manager vor fi obtinute, dupa desfasurarea unui concurs evident, de apropiatii politic al noului finantator al spitalelor. Cu alte cuvinte, de partidele ce compun majoritatea in Consiliul Local Timisoara, adica PNT-CD, PSD si PNL.

Pentru concurs, care consta din trei probe si anume prezentarea unui proiect de management, o proba scrisa si un interviu, s-au calificat cinci candidati. Cate unul pentru Spitalul Clinic Municipal de Urgenta, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes si Maternitatea Odobescu, dar si doi candidati pentru Spitalul de Copii „Louis Turcanu”.

Desi au trecut cu brio de proba proiectului de management, Dan Malita, Dan Pascut si Dorin Vancea nu au mai continuat concursul. Cei trei au girat functia de manager la spitalele: Municipal, Boli Infectioase si la Odobescu, pana la numirea noilor directori si toti sunt membri PDL.

In concurs au ramas astfel Octavian Mazilu – sustinut de PSD, la Municipal, Maria Cerbu – sustinuta de PNT-CD, la Boli Infectioase, Mihai Bacila – sustinut de PNT-CD, la Odobescu, iar pentru Spitalul de Copii au ramas in cursa Mihai Gafencu si Ovidiu Adam, ambii cu sustinere din partea PNL Timis.

Numai ai lor sunt cei mai buni

Acestia din urma s-au si facut de ras, pentru ca au luat la proba scrisa 5,12 Gafencu si 4,92 Adam si au parasit concursul. Toti ceilalti concurenti ramasi in cursa au obtinut note peste baremul minim si, in final, au trecut cu brio si de interviu.

Notele obtinute, cuprinse intre 9,03 si 9,27, ar trebui sa ne conduca la concluzia ca noii manageri desemnati prin concurs sunt „manageri-beton”.  Adica doar cei sustinuti de alianta locala PNT-PSD-PNL sunt de incredere si nici vorba sa fie sustinuti politic, asa cum stiu mai toti subalternii din spitale ai noilor manageri. Pentru ei nu a fost vorba de a renunta public la orice apartenenta politica, doar ca au vrut sa concureze singuri si, evident, sa si castige.

Pe banii nostri, noi poruncim

Dupa desfasurarea concursului au existat vorbe cum ca cei care au castigat ar fi stiut subiectele dinainte, altfel nu se explica diferenta foarte mare de puncte. Nu credem insa in astfel de scenarii, mai ales dupa declaratia secretarului Primariei Timisoara, Ioan Cojocari. El a raspuns celor care au contestat  concursul, despre care spun ca s-a desfasurat fara respectarea legislatiei in vigoare.

apple software downloads

Doctorul Malita, manager interimar la Spitalul Municipal a depus o astfel de contestatie la Prefectura Timis, in care precizeaza ca desfasurarea concursului nu a fost conforma cu normele Ministerului Sanatatii, pentru astfel de situatii. „Nu-i atributul Institutiei Prefectului sa cenzureze un concurs organizat de o autoritate locala. Noi am preluat cele patru spitale in administrare si finantare si nu suntem subordonati Ministerului Sanatatii, atata timp cat banii vin de la primarie (adica din buzunarele timisorenilor)”, spune secretarul Cojocari, care sustine ca totul s-a desfasurat perfect legal. Cat despre depolitizarea din conducerea marilor spitale din Timisoara, primarul Ciuhandu n-a fost dispus la vorba.

zp8497586rq
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...