Zupe, fripturi si ghibanite, preparate ca in cuinele de pe vremuri, in prima carte de bucate traditionale din Banat, dar si in restaurante

Peisaje pitoresti, localitati idilice, comori clasice de patrimoniu si obiceiuri pline de farmec. Banatul se poate fali cu toate acestea, dar, dincolo de ele, una dintre principalele atractii pentru turistii dornici sa-i descopere frumusetea poate fi gastronomia specifica locului, o imbinare de influente cu o savoare aparte.

Bucatele pregatite in „cuinele” din Banat pot fi adevarate surprize pentru calatorul neobisnuit cu gastronomia locului. Zupele cu gust dulceag de la radacina de pastarnac, compotul servit in loc de muraturi pe langa friptura, sosurile grele cu rantas sau ciorbele neacrite il pot cuceri orice gurmand autentic.

Si asta chiar in restaurantele din zona.

In cadrul proiectului Living Heritage – an Unlimited Resource for Cultural Tourism Development, studenti si profesori ai Universitatii de Vest din Timisoara au batut satele din Banat si au descopeirt, alaturi de comori ce tin de arhitectura, obiceiuri, obiecte de decor sau unelte si adevarate minuntatii culinare pe care vor sa le grupeze intr-o inedita carte bucate din care sa se inspire bucatarii din restaurantele de prin partea locului.

„Potrivit acestui proiect, vom realiza o carte de bucate banatene. Este extrem de greu de facut, cel putin din ceea ce am constatat eu ca ne ofera acum munca de teren. Orice banatean stie ca un anumit tip de supa, un anumit tip de rasol, un anumit tip de prajitura complicata si grea sunt reprezentative pentru aceasta regiune. Dar, am aflat ca alimente traditionale sunt lucruri foarte nuantate. Dulceturi aparte facute in zone restranse, branzeturi facute dupa retete proprii, tipuri de turte dulci vandute cu ocazii speciale, toate lucrurile acestea alcatuiesc un Banat mult mai nuantat decat suntem noi dispusi sa ne imaginam ca ar fi el.” a declarat prof. dr. Otilia Hedesan, manager de proiect.

Specialitati banatene mai noi si mai vechi

Daca zupa de pui din Banat, cu carne de la pasarile din batatura, cu legume – morcovi, telina, ceapa, patrunjel si pastarnac – din belsug, cu gust usor dulceag si cu taitei musai facuti in casa e deja un fel de brand al locului, adoptat si de unele restaurante din zona – spre deosebire de alte mancaruri traditionale – alte minunatii ale gastronomiei din Banat sunt putin cunoscute celor care nu locuiesc in zona.

Printre el, susiturile, denumite in functie de zona din Banat si ghibanite sau strudele, pot fi preparate cu branza, mac, nuci sau visine, dar sunt greu de preparat pentru gospodinele cu putina experienta . Pe de alta parte pana si denumirea poate sa desemneze si alte feluri de patiserie, tot in functie de zona, ghibanite fiind denumite si foietajele cu dovleac – sau ludaie.

Fripturile nu lipsesc de pe masa de sarbatoare a banatenilor, uneori ele venind dupa carnea din zupa, amestecata cu legumele fierte odata cu ea si garnisita cu sos de marar sau paradaise.

Prajiturile din Banat au si ele ceva aparte: aluaturi garnisite cu creme bogate, cu felurite arome. Unele dintre ele au denumiri neasteptate. De exemplu Lepa Brena – in cinstea faimoasei cantarete. Prajitura cu blat, crema si glazura e si satioasa, si gustoasa.


Tortul sarbesc are blat „din sase oua”, crema cu biscuiti sfaramati cu „susitorul”, sirop de visine, unt din belsug dar si stafide si rom.


Iar , daca bucatele din Banat par prea satioase, un pahar de tuica de Domasnea sau Teregova le va face sa alunece mai usor. Printre felurile de tuica specifice Banatului, o specialitate mai aparte vine de la vecinii sarbi de pe malul Dunarii: tuica de smochine.

Foto: Living Heritage

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. MANCARE EXCELENTA!