Ziua internationala a autismului a adunat peste 300 de timisoreni in centrul orasului! Opera din Timisoara, in albastru

TIMISOARA. Sute de persoane cu dizabilitati si insotitorii acestora, dar si simpli trecatori au participat astazi la activitatile pentru sustinerea persoanelor care sufera de autism. “Aceasta zi este sarbatorita in fiecare oras mare din lume prin iluminarea unei cladiri importante in albastru. Pe langa asta, noi vom inalta 100 de baloane albastre catre cer, vom organiza un mars al autismului si fiecare trecator poate picta un mesaj, un gand, o imagine cu culoarea albastra, in locurile special amenajate”, spune unul dintre organizatori.

Peste 30.000 de romani sufera de autism, o boala la care nu i se cunoaste nici cauza, nici leacul. “Daca in 1985, 4 din 10.000 de persoane sufereau de autism, astazi vorbim de 1 din 110. Nimeni nu stie ce se intampla in organismul unei persoane cu aceasta boala si de aceea, au nevoie de noi. Trebuie sa-i sprijinim”, spune Laila Onu, directorul fundatiei “Pentru Voi”, cei care sustin persoanele cu astfel de probleme.

Adrian sufera de autism de 38 de ani si tot ce-si doreste este o sotie

Adrian a fost diagnosticat cu autism la varsta de 3 ani. “Nu mi-am putut imagina asa ceva. Am nascut un copil perfect sanatos, sau cel putin asa am crezut, pana cand a venit vremea sa vorbeasca. Cand a inceput sa vorbeasca mi-am dat seama ca imi raspundea la intrebari, doar daca ii spuneam eu ce sa-mi zica. Am umblat la multi medici, si la varsta de 3 ani a fost diagnosticat cu autism”, spune doamna Ilinca, mama lui Adrian.
In ciuda acestui handicap Adrian a urmat cursurile scolii ajutatoare, iar la terminarea lor a facut si seralul, intr-o scoala cu copii normali. “Am mare noroc cu el ca e inteligent, si medicii mi-au spus asta. De la 11 ani canta la acordeon si pian. Acum a invatat croitorie, canta la orga, ca nu ne permitem un pian si stie cu calculatorul”, mai spune mama acestuia.

Adrian este o fire vesela, care-si completeaza mama cu detalii si date fixe. Acum are 41 de ani si tot ce-si doreste este o sotie. “Tot timpul cand ma vede ca vorbesc cu fete sau doamne se uita la mine si ma intreaba despre ele, isi doreste foarte mult o sotie”, completeaza doamna Ilinca.

Singura persoana cu autism, care are un loc de munca este la Timisoara

Numele lui este Octavian Dragusan si are 41 de ani. Au fost si singurele vorbe pe care a putut sa le spuna in fata publicului, cand i s-a dat cuvantul, pentru ca este un exemplu ca se poate, pentru toti colegii lui. Tavi lucreaza la fundatia care sprijina persoanele cu probleme ca si el si este castigatorul locului doi la concursul Eurovision pentru persoane cu dizabilitati, care a fost sustinut in Potugalia.

1 din 110 copii si 1 din 70 de baieti sufera de autism

Aproximativ 67 milioane de oameni din intreaga lumea sunt afectati de aceasta boala. Anual, sunt mai multi copii diagnosticati cu autism decat cu diabet, SIDA sau cancer. In Romania nu exista o statistica exacta in ce priveste numarul de persoane cu autism iar dupa varsta de 18 ani, diagnosticul de „autism” dispare, conform legislatiei in vigoare.

FOTO: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.