Vremea se incalzeste in toata tara. In loc de ninsoare, vine ploaia! Iata cum va fi vremea in urmatoarele zile!

Un val de aer cald ce traverseaza Europa va creste temperaturile din termometre in urmatoarele zile cu pana la 4 grade peste pragul inghetului in unele zone ale tarii. incalzirea vremii va duce si la transformarea ninsorilor care vor cadea marti in unele regiuni in precipitatii sub forma de ploaie.

Marti, gerul se mai inmoaie, iar temperaturile se apropie de cele normale pentru sfarsit de Gerar, adica maxime de la minus 6 grade in Moldova, unde ceata diminetii se dovedeste pe alocuri mai persistenta, pana la 4 grade in Oltenia. Iar ca aspect, inca asteptam ninsori slabe si linistite, la nivel local in Oltenia, vestul Munteniei si zona de munte si doar izolat in celelelate regiuni. Vantul doar la munte incepe sa sufle mai alert, astfel ca ceata este prezenta mai ales in estul si sud-estul tarii, unde se va asocia si cu chiciura sau fulguieli trecatoare.

In Capitala marti soarele se mai ascunde dupa nori, insa este destul de prezent incat sa ridice mercurul in termometre spre 1…2 grade peste limita de inghet in orele amiezii, in conditii de vant slab si, poate, putina ceata in zori.

Miercuri vremea se incalzeste simtitor, desi in regiunile intracarpatice norii sunt multi si scutura precipitatii, predominant ploi, pe arii extinse in vestul si sud-vestul tarii si doar local in centru, favorizand insa producerea de polei. in est si sud insa, doar ceata, prezenta mai ales in orele diminetii, este fenomenul meteorologic de interes. in aceste regiuni precipitatiile, putine si slabe, apar dupa caderea noptii. in aceste conditii, maximele temperaturii aerului pornesc de la minus 2 grade doar in depresiuni si ating 8 grade in sud-vestul tarii, in Oltenia.

Si in Bucuresti miercuri vremea se incalzeste, desi ziua incepe cu ceata. insa peste zi se disipa, cerul devine variabil, vantul adie slab, iar maxima zilei atinge 4…5 grade la amiaza. Norii, lapovita si ploaia devin de interes abia dupa miezul noptii.

Joi deja vorbim, in toata tara, despre vreme calda pentru ultima zi de Gerar, cu temperaturi la pranz intre 3 grade in estul tarii si in depresiuni si 12 grade generoase in Oltenia. Cat despre ploi, vor fi si ele prezente, local in centrul, estul si sud-estul tarii si doar izolat in rest. La munte vor fi si lapovite sau ninsori, iar vantul va sfula cu putere in zona inalta, dar temporar va avea rabufniri si in restul tarii.

In Capitala, doar in prima parte a zilei de joi norii inca treneaza si pot sa mai scuture o ploaie slaba, apoi vantul alert dinspre vest spala cerul si aduce aer cald, ajuta deci soarele sa ridice mercurul in termometre spre 7…8 grade, adica vremea devine calda pentru sfarsit de ianuarie in Bucuresti.

Vremea ramane calda si spre sfarsit de saptamana, la amiaza termometrele vor indica valori intre 2 si 12 grade la scara intregii tari, adica cu circa 8…10 grade mai mult decat ar fi normal pentru inceput de februarie. Dar ploile si lapovitele castiga si ele teren, treptat, incepand din nord-vestul tarii, unde vineri sunt prezente doar local, in timp ce sambata se mai extind, iar duminica cuprind aproape intreaga tara, fara ca vremea sa se raceasca insa, vorbim despre aer maritim, cald in aceasta perioada a anului.

Marti la munte va fi exact cat de frig se cuvine sa fie la sfarsit de Gerar, mai ales ca norii acopera buna parte din cer. Nu lipsesc nici ninsorile, mai ales in a doua parte a zilei, iar vantul sufla si el mai viguros pe crestele inalte. Prin urmare, ninge la Paltinis, unde maxima atinge minus 2 grade, in timp ce la Predeal si Semenic sunt cel mult minus 4 la amiaza, iar la Sinaia, la cota 1500, minus 5 grade. Cu strat de zapada destul de consistent in toate masivele, cu grosimi de 50 – 77 cm in masivele sudice si 25-30 in cele vestice.

Temperaturile mai cresc putin marti si se apropie de cele normale pentru data din calendar, intre minus 6 si 4 grade la scara intregii tari. Iar ninsorile, slabe cantitativ, sunt si ele prezente, local in Oltenia, vestul Munteniei si zona de munte si doar fulguieli izolate in rest, in principal asociate cu ceata diminetii.

In Transilvania soarele se iveste timid doar in vestul regiunii, deoarce in rest norii stau gramada pe cer si scutura local ninsori slabe, linistite insa, caci vantul nici nu se simte. Temperatura aerului ramane la valori negative la Miercurea Ciuc, cel mult minus 3 grade vor fi marti la amiaza, in timp ce la Sibiu si Targu Mures se atinge 1 grad peste limita de inghet si chiar 2 sunt la Alba Iulia.

Tot mohorata este ziua si spre nord-vest, in Baia Mare ninge slab si gradele din termometre nu sunt mai mult de 2, ca si la Oradea, de altfel, unde norii nu se rispesc de fel pe parcursul zilei.

Spre sud se mai castiga un grad, in Arad si Timisoara, ca si la Deva , maxima zilei ajunge la valori de 3 grade Celsius, iar sansele de ninsoare scad simtitor.

In Oltenia se pare ca va fi marti cel mai placut, cel putin din punct de vedere termic, caci aici se ating cele mai ridicate temepraturi din tara, 4 grade la Drobeta Turnu Severin, Targu Jiu si Ramnicu Valcea, dar numai 3 la Craiova si Slatina unde ninge slab.

Vestul si nordul Munteniei sunt marti zone acoperite de nori care cern in rastimpuri ninsori slabe, in timp ce in centru si est mai apare si soarele, dar abia dupa ce se risipeste ceata diminetii. Prin urmare, in termometre se aduna 1 grad la Alexandria si 3 la Pitesti si Targovilte, in timp ce la Buzau sunt doar minus 2 la amiaza.

Si in Dobrogea marti sunt innorari, iar temperaturile raman modeste si aici, 0 grade vor fi la Constanta si doar minus 2 la Tulcea, fara precipitatii, dar cu vant aproape moderat dinspre nord.

Marti, cel mai frig va fi tot in Moldova, aici sunt nori, e ceata si razlet cate o fulguiala, asa ca pana la amiaza nu sunt motive ca vremea sa se incalzeasca prea mult. Mercurul se opreste , deci, in termometre, la minus 4 grade la Galati si Focsani, ca si la Bacau, Vaslui sau Iasi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.