Vrei sa iti faci o afacere intr-o scoala din Timisoara sau sa inchiriezi camere in internat sau un teren de sport? Vezi cat sunt chiriile stabilite de Primarie pentru spatiile din unitatile de invatamant!

TIMISOARA. Primaria Timisoara aduna bani frumosi din spatiile care se afla in incinta scolilor din oras. Recent, consilierii locali au aprobat noile tarife pentru aceste spatii, fie ca vorbim de cele in care functioneaza bufete, fie ca vorbim de cele in care functioneaza cantine sau bazine de inot.

In sedinta de plen din februarie, alesii au aprobat metodologia de inchiriere pentru spatiile temporar disponibile situate in incinta institutiilor de invatamant preuniversitar de stat. Asta dupa ce anul trecut aceste contracte au fost preluate de catre municipalitate de la Inspectoratul Scolar Judetean, dupa ce fostul primar s-a plans ca directorii de scoli risipesc banii adunati din chirii.

Odata cu metodologia, consilierii locali au aprobat si tarife minime aplicabile, stabilite in urma unui studiu de piata efectuat in lunile ianuarie si februarie 2013, se arata in referatul ce insoteste hotararea de consiliu local. Asadar, potrivit metodologiei, spatiile vor fi scoase la licitatie, preturile de pornire fiind tarifele minime aplicabile.

Si reprezentantii unitatilor de invatamant au voie sa inchirieze, ocazional, anumite spatii, insa pe o perioada limitata de timp si pentru activitati de scurta durata. Este vorba despre terenurile de sport, salile de sport, salile de clasa, cantinele scolare si alte spatii, in afara programului propriu al unitatilor de invatamant, se arata in metodologie.

Tarife pe ora sau pe metru patrat

In ceea ce priveste inchirierea camerelor ramase libere dupa cazarea elevilor in camine si internate, unitatile de invatamant sunt cele care se ocupa de inchirieri. Se va face licitatie publica pentru ele, spune metodologia, iar preturile de pornire sunt de la 160 de lei in sus, de persoana, pe fiecare luna, in functie de numarul de camere.

Potrivit noii hotarari, cantinele din scoli pot fi inchiriate cu ora, contra sumei de 160 de lei. Cei care au afaceri in incinta scolilor, fie ca vorbim despre bufete ori patiserii trebuie sa scoata din buzunar 18 lei pe metrul patrat in fiecare luna, in functie de pretul ce se stabileste la licitatie. 14 lei pe metru patrat pe luna costa pentru spatiile in care se deschid librarii. Putin mai mari sunt tarifele pentru unitatile de prestari servicii si productie industriala. Aici intra atelierele de copiat, atelierele auto, vulcanizarile sau cizmariile ori tot felul de alte ateliere. Metrul patrat pe luna in acest caz este de 36 de lei.

Pentru o agentie de consultanta sau de intermedieri se plateste 45 lei/mp/luna, in timp ce pentru un spatiu destinat unei farmacii se achita 36 lei/mp/luna. La fel este si chiria pentru punctele de lucru ale societatilor comerciale.

Doar 10 lei/mp/luna costa spatiile destinate pentru invatamant, inclusiv crese si gradinite, sanatate-medici de familie, cabinete medicale scolare, cabinete stomatologice, cercetare stiintifica sau activitati artistice ori sedii pentru ONG-uri sau fundatii.

Timisorenii care vor sa foloseasca salile de recuperare sau bazinele de inot din incinta unitatilor de invatamant trebuie sa scoata din buzunar 12 lei pe ora sau 160 de lei in fiecare luna.

Primaria Timisoara scoate spre inchiriere si salile de sport, la plata cu ora. Asadar, inchirierea ocazionala a salilor de sport din scoli si licee costa se face cu 90 de lei pe ora pentru grupuri pentru jocuri sportive – minifotbal, baschet, handbal -, cu 45 de lei pe ora pentru tenis, badminton sau tenis de masa si cu 65 de lei pe ora pentru structuri sportive si ONG-uri recunoscute pentru arte martiale, dans sportiv sau aerobic. Timisorenii care vor sa foloseasca terenurile de tenis trebuie sa plateasca 20 de lei pe ora, iar pentru cele de jocuri sportive cate 36 de lei pe ora.

Banii adunati din chirii vor ajunge la bugetul local si vor fi distribuiti Directiei Economice, care ii va aloca „procesului de invatamant”, se mai arata in noua hotarare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.