Vrei ca hotii sa-ti ocoleasca casa? Cumpara-ti un sistem de alarma! Siguranta locuintei costa pana în 3.000 de lei

Unul dintre principalii factori de decizie atunci cand cumparati o casa intr-una din zonele rezidentiale ale Timisoarei este aceea ca acea locuinta sa fie intr-o zona cat de cat sigura, si nimeni sa nu atenteze la siguranta dumneavoastra. Dar cum s-a dovedit stiintific ca nicio zona nu este ferita complet de hoti, e bine sa va luati toate masurile de siguranta pentru ca locuinta sa nu fie pradata.

Si cum altfel decat achizitionand un sistem anti furt fie cu camere de supraveghere, fie un sistem cu senzori de miscare dotati cu raze infrarosii.

Marian Copaci, managerul unei firme care se ocupa cu sisteme de securitate spune ca inainte de a va achizitiona un astfel de sistem este nevoie de un studiu de securitate, efectuat gratuit de firmele de profil.

Ati vazut si dumneavoastra ca acum se poarta sapca pe fata la o spargere, deci un sistem de monitarizare video poate nu mai este bune. De aia e nevoie de studiu. Un astfel de studiu presupune ca noi sa vedem exact ce trebuie monitorizat video si unde trebuie pusi senzorii si mai ales de care sistem de securitate e nevoie: video sau cu senzori. Clientul nu-si da seama exact de ce are nevoie. Senzorii pot incepe sa urle aiurea daca sunt caini sau pisici an zona, asa ca nu e chiar simplu sa-ti instalezi un astfel de sistem. Exista si oameni care-si instaleaza de exemplu sistem de alarma, dar care nu-l activeaza. Un sistem de alarmare nu trebuie folosit doar o singura data pe an cand pleci in concediu, ci zilnic, ori de cate ori parasesti locuinta”, spune Copaci.

Marian Copaci - manager firma de securitate

Managerul firmei de securitate este de parere ca din pacate proiectele de securitate sunt facute dupa ureche, si ca lumea prefera sistemele de locuinte foarte ieftine, insa nu sigure. „Un sistem eficient de apartament nu costa enorm. Undeva la 1500 Ron. Distantele sunt scurte, folosim 4-5 senzori, o sirena si e rezolvata problema. Asta pentru efractie. Pentru un sistem video cu 4-5 camere costa cam undeva la 2800 de Ron. Pentru o casa de 300 mp doar sistemul de alarma costa 3000 Ron. Din experienta ne-am dat seama ca e nevoie si de un sistem video de 4-8-16 camere pentru supraveghere”.

Sistemul de supraveghere te scapa chiar si de inundatii

Sistem de supraveghere nu te scapa doar de hoti. Chiar cel care se ocupa de montarea acestor sisteme a patit-o pe pielea sa. Marian Copaci recunoaste ca sistemul de supraveghere l-a salvat de o inundatie.

Eu am un sistem care se poate urmari chiar si de pe telefonul mobil. Am fost plecat in concediu si mai intram din cand in cand pe telefon sa vad ce se intampla acasa. Am vazut o inundatie in curte si atunci am sunat pe cineva si a oprit robinetul”, spune managerul firmei de sisteme de securitate.

Tendinta proprietarilor de imobile din cartierele marginase ale Timisoarei de a-si proteja casele cu sisteme de alarma cat mai sofisticate, care sa fie conectate, eventual, si la dispecerate de supraveghere non-stop, ne-a fost confirmata de Mihai Rosu, care detine o vila in Dumbravita.

Am fost plecat o perioada in Italia, la lucru, iar la revenirea acasa, intr-o noapte, am vazut un individ care cotrobaia printr-o casa neterminata de peste drum. Nu am mai stat pe ganduri si, a doua zi, am sunat la o firma care se ocupa cu montarea de sisteme de alarma. Acum sunt linistit! M-a costat aproape 500 de euro, dar am un sistem performant, cu 13 senzori de miscare dotati cu raze infrarosii, pentru a fi eficienti pe timp de noapte. Nu am optat si pentru monitorizarea non-stop prin dispecerat din cauza ca noi, eu si sotia mea, tot plecam si revenim in tara si ar fi trebuit sa lasam cheile de la casa la firma de monitorizare. E suficient ca, in cazul aparitiei hotilor, sirena suna foarte tare, dand alarma la vecini sau la trecatori”, ne-a declarat Mihai Rosu. Baietii care i-au instalat alarma au lucrat aproape doua ore si, pentru ca protectia sa nu fie intrerupta in cazul unei pene de curent, au montat si o sursa de alimentare alternativa. „Nu e mare lucru, e vorba despre o baterie de tractor noua, care furnizeaza curent suficient pentru functionarea sistemului de alarma”, mai spune proprietarul imobilului din Dumbravita.

Nu spuneti nimanui ca tineti bani in casa!

Pentru prevenirea furturilor din locuinte, reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Timis le recomanda cetatenilor ca in cazul in care nu-si permit un sistem de supraveghere ar trebui ca atunci cand sunt plecati la lucru „sa-si protejeze ferestrele cu grilaje metalice, sa nu divulge oricui date despre programul lor, sa nu pastreze in casa sume importante de bani si, mai ales, sa nu faca public faptul ca in casa detin sume mari de bani sau alte valori, sa foloseasca incuietori cat mai solide, atat pe verticala, cat si pe orizontala, sa nu invite persoane necunoscute in casa. In cazul in care pierd cheile, sa ia masuri urgente de schimbare a sistemelor de inchidere/asigurare a locuintei, sa lase o lumina aprinsa sau un aparat de radio in functiune, atunci cand parasesc locuinta pe timpul noptii, iar, daca au posibilitatea, sa instaleze sisteme de alarma antiefractie conectate la dispeceratul unei firme de specialitate. Politia efectueaza activitati de patrulare, cu preponderenta pe timp de noapte, in zonele cu risc criminogen ridicat si in functie de personalul disponibil”, spun reprezentantii IPJ Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.