Voltija, o ramura a echitatiei, acum si in Timisoara

Echilibru, coordonare, ritm si orientare, dar nu in ultimul rand curaj. Intr-un cuvant – voltija! O ramura a echitatiei in care se practica miscari si exercitii de gimnastica si aerobic pe cal, la pas si galop.

De ceva timp, si copiii timisorenilor pot practica acest sport, care combina exercitiile de gimnastica si aerobic cu echilibrul, curajul si dragostea pentru animale.

Disciplina de voltija revine de scurt timp, in sportul ecvestru roman. La Timisoara s-a infiintat o echipa anul acesta, in februarie. A participat dupa doar trei luni la un concurs, la Satu Mare si au ocupat locurile I, VI si IX la individual si locurile VI si IX la Pas de deux”, a spus Linda Wendel, antrenor de voltija.

Sub coordonarea Federatiei Ecvestre Romane, voltija face parte din disciplinele sportului ecvestru, cu competitii la nivel mondial. Orice copil cu putina inclinatie sportiva si o portie sanatoasa de curaj poate practica acest sport. Varsta indicata este ca la orice sport, si anume cat mai devreme – cea mai tanara sportiva din Romania are doar 5 anisori. Antrenamentele se desfasoara atat la sol, pe un cal artificial, cat si pe cai normali. „Mai intai se lucreaza la sol (incalzire, destindere), dupa care se exerseaza pe calul de lemn si pe urma pe cal. Toti sportivii urca pe cal de la primul antrenament”, a mai adaugat Linda Wendel.

Cei mai multi copii sunt atrasi de voltija pentru ca se lucreaza cu animalele. Inca din start exista un interes comun in grup. Pe langa miscarile din gimnastica si aerobic, se mai invata si acrobatii de circ, lucru care starneste mai multa incredere in ei, admiratie si aplauze din partea apropiatilor. „Avantajele consta in dezvoltarea motrica si a echilibrului, cresterea increderii in sine si a curajului. Copiii se obisnuiesc cu spiritul de grup: integrare, interactionare si cel mai important, cum sa ai incredere in partener si sa fii un partener de incredere”, spune Linda Wendel.
Implicit se invata si dobandirea concentrarii si responsabilitatea in echipa, la fel ca si nevoia de miscare, variatie si apreciere. Nu-i lipseste nici spectaculozitatea, ineditul si ingeniozitatea.  Antrenamentele dureaza intre 2 si 3 ore, in Timisoara existand o echipa de 10 copii care se antreneaza de 2-3 ori pe saptamana.

Sistemul de desfasurare a competitiilor de voltija

  • Competitiile se desfasoara pe trei categorii, in functie de varsta si gradul de pregatire:
  • Categoria individual: incepatori prescolari, scolari, cadeti si avansati
  • Categoria Pas de deux: echipe de cate doi, indiferent de varsta si gradul de pregatire
  • Categoria Echipe: echipe de cate 6, indiferent de varsta si gradul de pregatire.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.