Vinurile Murfatlar, puse sub sechestru pentru neplata datoriilor catre stat

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar a intrat in 2011 cu mari dificultati financiare. Pentru neplata datoriilor la bugetul de stat, Fiscul a sechestrat vinurile institutiei.

La fel ca majoritatea institutiilor din domeniul cercetarii, Murfatlar a supravietuit gratie diferitelor programe nationale sau externe castigate in urma unor selectii riguroase.

In prezent, acestea au fost epuizate, astfel ca unitatile de cercetare au ramas in aer.

O noua lege aflata in curs de aprobare in Parlament va trece institutele de la Ministerul Cercetarii in subordinea Ministerului Agriculturii.

„Speram sa fie lansate programele sectoriale prin Ministerul Agriculturii”, afirma Aurora Ranca, directorul SCDVV, care a adaugat ca, cel mai probabil, toate procedurile in acest sens vor demara in a doua jumatate a acestui an.

Pana atunci insa nu se intrevede nici o raza de speranta la institut.

Administratia Finantelor Publice Murfatlar a organizat mai multe licitatii pentru valorificarea bunurilor debitoarei Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar. Sunt puse in vanzare peste 9.000 de sticle de vin, unele de peste 20 de ani, care sunt vandute la preturi cuprinse intre 37 si 90 lei.

Cele mai vechi vinuri corespund anului de recolta 1988 si sunt din soiurile Cabernet Sauvignon (483 de sticle) si Pinot Noir (500 de sticle). La polul opus se afla Pinot Noir din 2000, respectiv 2.438 de sticle. Cel mai mic lot corespunde productiei de Merlot din 1990 (444 de sticle), in timp ce cele mai mari cantitati scoase la vanzare corespund soiurilor Pinot Noir anul 2000 (2.438 de sticle) si Pinot Noir 1999 (1.012 sticle).

114 ani de cercetare

Primele loturi experimentale de vita-de-vie au fost infiintate in 1907 la Murfatlar. Specialistii vremii au plantat la Murfatlar 10 hectare cu soiurile frantuzesti Chardonnay, Clairette, Pinot gris, Pinot noir, Folle blanche si Malvoisie. Un moment de cotitura in istoria statiunii l-a constituit sarbatorirea „Zilei Marinei” in august 1939, prilej cu care, la o degustare de vinuri organizata de prefectul de Constanta in prezenta regelui Carol al II-lea, acesta, marcat de calitatea vinurilor, dispunea trecerea pepinierei in cadrul furnizorilor pentru domeniul regal, Murfatlarul capatand numele de Via Regala. In august 1942, printr-o ordonanta a Ministerului Agriculturii si Domeniilor, pepiniera este trecuta in subordinea Institutului de Cercetari Agronomice sub denumirea de Statiunea Experimentala Viticola Murfatlar. Suprafetele viticole ale Statiunii au variat de la cinci hectare in 1907 pana la 1747 hectare in 1988. Acum fondul funciar este alcatuit din 190 hectare, din care 108 sunt proprietatea Academiei de stiinte Agricole si Silvice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.