Vine canicula! Lista marilor greseli pe care romanii le fac pe caldura mare. Miturile despre gheata si aer conditionat

Apa de mare provoaca indigestie, daca iti este foarte cald trebuie sa mergi intr-o incapere cu aer conditionat, odata cu transpiratia abundenta scapi de greutatea in exces sau bauturile cu gheata ajuta pe timp canicular … aceste sunt doar cateva dintre miturile care circula despre ce trebuie facut cand mercurul din termometre creste vertiginos.

Cine transpira mult când este cald, arde multe calorii – Este fals! „Când este cald, organismul isi regleaza termperatura prin transpiratie si arde un minimum de calorii”, sustin expertii in alimentatie. „Consumul” de calorii are legatura directa cu miscarea, si nu cu transpiratia.

Baturile reci ca gheata potolesc cel mai bine setea – Gresit! Daca consumati o bautura foarte rece, organismul va trebui sa aduca acel lichid la temperatura corpului. Astfel se pune in miscare sistemul de circulatie a sângelui, iar senzatia nu va fi una de racorire, ci, dimpotriva de cald. in acest sens, in tarile sudice si in Orient se consuma ceai cald pe canicula.

Chiar si lichidele cu temperatura scazuta pot da peste cap sistemul de termoreglare intr-o zi in care temperaturile s-au ridicat azi in unele zone la 40 de grade. Doctorii ne invata sa bem mai degraba un ceai caldut decat un suc cu gheata indiferent daca suntem pe terasa sau intr-un mediu climatizat. Vom cruta corpul de un efort suplimentar si vom transpira mai putin.

Chiar daca zonele climatizate par tentante, medicii trag un semnal de alarma: temperatura nu ar trebui sa varieze cu mai mult de 5 grade. Nu de 15 grade, asa cumse intampla deseori intre spatiile dotate cu aer conditionat si temperaturile de afara.

Cine inghite apa de mare face indigestie – Gresit! Apa de mare este doar apa sarata si nu ar trebui sa fie poluata. Mai degraba este periculoasa apa din lacuri mai mici, in care nu exista curenti si miscari ale apei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.