Veste neasteptata. O aripa a Castelului Huniade din Timisoara ar putea fi deschisa publicului. Cand ar putea intra primii vizitatori

TIMISOARA. Epopeea Castelului Huniade din Timisoara continua cu noi si noi episoade. S-a facut o expertiza a lucrarilor deja executate aici, dar care nu ii multumeste pe liderii Consiliului Judetean Timis, institutie care administreaza Castelul din centrul Timisoarei, socotit drept cel mai vechi imobil al orasului.

CITESTE SI: Se fac angajari la Primaria Timisoara. Lista posturilor libere 

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra, spune ca nu este deloc incantat de rezultatul expertizei si ca in urma acesteia nu a aflat exact ce lucrari s-au facut la Castelul Huniade. Mai mult, el a cerut o detaliere a acesteia, iar acum asteapta raspunsul.

Nu suntem foarte incantati de rezultatul expertizei de la Castelul Huniade, in sensul si de ceea ce ne arata ea, dar si in sensul ca nu ne arata in detaliu ce asteptam noi, adica sa ne indice mai concret lucrarile care s-au facut. Am solicitat firmei care a facut expertiza s-o detalieze, sa ne dea toate amanunetele, dupa care vom lua o decizie. Sper ca pana in luna martie sa vina detaliata. Nu platim nimic in plus, de altfel ea nu este achitata nici in prezent„, a declarat Calin Dobra.

CITESTE SISe prabuseste Stadionul ‘Dan Paltinisanu’ din Timisoara. Tribunele la care nu se mai vand bilete, de frica

Cu toate acestea, CJ Timis isi propune sa faca receptia lucrarii de la Huniade.

Am discutat si cu Sorin Maxim, directorul ADR, si cred ca aceasta investitie la Castelul Huniade trebuie abordata putin diferit. In prima etapa trebuie sa continuam ce se lucreaza deja de atata vreme, sa vedem daca vom reusi inchiderea, receptia acestei lucrari. Expertiza a fost comandata, iar respectiva comisie de receptie n-a vrut sa semneze„, a mai adaugat liderul CJ Timis.

Intre timp, Consiliul Judetean Timis isi propune sa acceseze fonduri europene pentru a repara aripa Castelului Huniade dinspre sediul Directiei de Sanatate Publica, mai exact cea dinspre strada 20 Decembrie (fosta Savinesti), dar si partea din spate. Lucrarea ar putea dura 2-3 ani, apoi aceasta aripa a Castelului ar putea fi redata publicului larg care poate veni aici sa admire colectiile Muzeului Banatului.

CITESTE SI: Comisiile prin care Robu vrea ca sa tina ‘sub papuc’ activitatile de la Timisoara Capitala Culturala, criticate de liderul CJT. Calin Dobra a gasit o solutie sa ajute cu mai multi bani Asociatia

In paralel cred ca am putea demara un proiect pe fonduri europene, privind finantarea patrimoniului cultural, sa incercam sa punem in functiune si sa deschidem celalalta parte a Castelului Huniade. Nu este singurul caz in care un astfel de obiectiv este deschis partial. Se lucreaza doar in partea de nord-vest, care va fi securizata si nu va fi permis accesul publicului, ca sa se poata lucra, se poate pune o plasa frumoasa, colorata, cu imaginea castelului. In partea dinspre DSP si in spate, spre Hotel Central, sa investim si sa facem acest proiect pe fonduri europene, ca in doi-trei ani sa-l deschidem pentru public. E nevoie si de consolidare, dar mi s-a spus ca nu e asa praf ca in partea cealalta„, a declarat Calin Dobra.

Cat despre exponatele Muzeului Banatului, care au fost depozitate in Castelul Huniade, acum acestea sunt „puse la pastrare” intr-un depozit, iar o mica parte sunt la Bastion, acolo unde acum functioneaza Muzeul Banatului.

CITESTE SI: S-a stabilit unde se va face prima parcare etajata de cartier din Timisoara. Terenul gasit de Primarie 

Exponatele sunt impartite. O mica parte sunt prezentate publicului in Bastion, acolo unde are activitate Muzeul Banatului, sunt unele puse si la pastrare. Pe lista de investitii pentru acest an mai avem un obiectiv nou, si anume un parteneriat cu localitatea Parta, un proiect pe fonduri europene Romania – Serbia, unde vrem sa realizam acel sanctuar, sa mutam exponatele acolo unde au fost descoperite. Nu trebuie neaparat ca muzeul sa aiba activitatea intr-un singur loc. Exponatele sunt pastrate in bune conditii, este responsabilitatea muzeului„, a mai spus Calin Dobra.

In anul 2006, Castelul Huniade, unde functiona Muzeul Banatului, a intrat in reparatii, pe un proiect al Consiliului Judetean Timis, din fonduri proprii. Au fost alocati atunci 12 milioane de lei.

Santierul de la Castelul Huniade a fost cu probleme de-a lungul anilor, in zidurile cladirii au aparut fisuri, a plouat in Sala Cavalerilor, iar lucrarile au fost intrerupte, apoi reluate. De asemenea, au existat si procese intre beneficiar si constructor. Anul trecut, CJ Timis a cerut o expertiza a lucrarilor efectuate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 2006…..

  2. „In paralel cred ca am putea demara un proiect pe fonduri europene” Deci ati cheltuit 12 mil. in 12 ani si acum „credeti”.:))