Universitatile timisorene au introdus mai multe specializari in lichidare. De stat sau private, acestea renunta la programele de studii care nu le aduc profit

TIMISOARA. Lichidare. Asta sta scris pe programele de studiu ale mai multor universitati din Timisoara. Trei din cele patru universitati de stat au cel putin o specializare pe care o vor lichida inainte de admiterea din acest an. Acelasi lucru se intampla si la unele universitati private din capitala Banatului. Este vorba despre specializari care nu mai au cautare in randul tinerilor si care nu mai aduc profit financiar.

Universitatea de Vest din Timisoara. Este singura institutie care nu va inchide vreun program de studii in vara acestui an. „Noi nu avem niciun motiv sa renuntam la programe de studii. Pentru ca, dintre universitatile din Timisoara, stam cel mai bine la capitolul ierarhizare a domeniilor. Avem majoritatea domeniilor in categoria A si B, iar pentru cele doua categorii, MEC aloca fonduri, in timp ce pentru specializarile care se afla in categoriile D-E nu se primeste niciun ban“, a explicat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

La Universitatea Politehnica Timisoara exista cateva specializari care vor intra in lichidare, anunta rectorul Viorel Serban. „Este vorba de sub 10% din numarul total de programe de studii, adica 4-5 programe. Avem unele specializari pe care am solicitat Ministerului Educatiei sa le inchida pentru ca noi nu am mai scos la admitere locuri de mai multi ani. Aceste specializari si-au pierdut utilitatea. Nu primim nici fonduri de le Ministerul Educatiei pentru acestea“, a adaugat rectorul Serban. Specializarile pe care UPT vrea sa le lichideze se afla in cadrul Facultatii de Mecanica.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului intampina dificultati cu trei programe de studii la specializarile Biotehnologii, Protectia Plantelor si Piscicultura. „Va avea loc o sedinta a senatului universitatii si, in urma unei analize, vom hotari ce vom face mai departe. Exista posibilitatea sa le transformam in studii masterale“, a subliniat rectorul Paul Pirsan. Potrivit acestuia, cele trei specilizari nu au cautare prea mare in randul studentilor, astfel ca derularea lor aduce mai multe cheltuieli decat profit.

Si Universitatea de Medicina si Farmacie „V. Babes“ din Timisoara va renunta la o specializare. Este vorba despre studiile de scurta durata Moase, la care nu se va mai organiza admitere incepand cu aceasta vara. „Acest program de studii era total impotriva relatiei de piata cost-beneficiu“, sustine Marius Raica, rectorul UMFT.

In ceea ce priveste institutiile particulare, Universitatea „I. Slavici“ va elimina  doua specializari: Contabilitate si Informatica de gestiune si Calculatoare. Acestea vor fi inlocuite cu Finante-Banci si, respectiv, Tehnologia Informatiei.

Universitatea Tibiscus va ramane fara Limbi moderne aplicate, care nu mai avea cerere in randul studentilor si, deci, nu aducea profit institutiei. „Numarul mic de tineri interesati de aceasta specializare a condus la lichidarea ei“, a spus rectorul Cornel Harangus.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.