Universitatea Politehnica la ceas aniversar: se implinesc 90 de ani de la inaugurarea primului pavilion al Scolii Politehnice

La Timisoara se desfasoara “Saptamana Politehnicii” Manifestarea a debutat luni cu dezvelirea unei placi care aminteste de momentul inaugurarea primului Pavilion al scolii Politehnice si cu o reuniune festiva.

Desi „nu zidurile fac o scoala, ci spiritul care domneste intr’insa”, regele Ferdinand si autoritatile Timisoarei anului 1923 au inteles ca Scoala Politehnica trebuie sa dispuna de un sediu care sa gazduiasca invatamantul superior tehnic din Banat. Astfel, la 11 noiembrie 1923, se inaugureaza primul pavilion al Scolii Politehnice, realizat in stil brincovenesc, dupa proiectul arhitectului Duiliu Marcu. La inaugurare au participat Regele Ferdinand I si Regina Maria, precum si primarul Timisoarei, Stan Vidrighin, cel care a sprijinit proiectul prin cedarea terenului pe care au fost ridicate pavilionul de electromecanica, caminul 1MV si fosta cantina. 90 de ani mai tarziu, in cadrul „Saptamanii Politehnicii”, Facultatea de Mecanica a gazduit o reuniune festiva,in amfiteatrul 115.

Tot cu acest prilej, la ora 12:00, in curtea Facultatii, pe scuarul dinspre Bd. Mihai Viteazul va fi dezvelit bustul acad. Ioan Anton, fost rector al Universitatii Politehnica Timisoara (1971-1981; 1989-1990), distinsa personalitate a intelectualitatii tehnice romanesti.

Aceasta „Saptamana a Politehnicii” isi propune sa reuneasca profesorii, studentii si absolventii institutiei in jurul momentelor aniversare, dar si sa invite publicul larg la reflectie privind rolul pe care Universitatea Politehnica Timisoara l-a avut si il are pentru dezvoltarea Banatului si a Romaniei.

Inaugurarea noilor pavilioane a fost organizata pe 11 noiembrie 1923, deoarece la 11 noiembrie 1920 a fost semnat Decretul Regal prin care a fost hotarata infiintarea „Scoalei Politecnice”. Astfel, 11 noiembrie a devenit ziua Universitatii Politehnica.

in cuvântarea ţinuta de Regele Ferdinand I la inaugurarea pavilionului de electromecanica, au fost rostite cuvintele ramase ca deviza a Politehnicii timisorene: „nu zidurile fac o scoala, ci spiritul care domneste intr’insa”.

Apeland la vocabularul arhitecturii de inspiratie neoromaneasca, arh. Duiliu Marcu foloseste caramida ceramica montata, aparent, prin rostuire, care impreuna cu ancadramentele ferestrelor, braiele decorative si arcaturile ferestrelor ultimului registru, realizate in praf de piatra, formeaza o suprafata de mare expresivitate plastica ce confera edificiului o gama cromatica si monumentalitate deosebite.

Cladirea insumeaza o suprafata de 1016 mp, avand 3 etaje si cuprinzand la acea vreme „un amfiteatru, doua sali de cursuri, doua sali de desen, 15 laboratoare, trei muzee, noua birouri, un atelier”.

In cadrul Sapatamanii Politehnicii vor mai avea loc:

•    Miercuri, 13 noiembrie, cu incepere de la ora 12:00, in Sala Senatului – lansarea colectiei de carti in format digital „Universitatea Politehnica Timisoara – fragmente de istorie”, realizata de doamna prof. dr. ing. Coleta De Sabata (rector al UPT in perioada 1981-1989) si colaboratorii sai.

•    Joi, 14 noiembrie, masa rotunda „Perspective ale colaborarii didactice Universitatea Politehnica Timisoara – mediul preuniversitar judetean in domeniul fizicii”.

•    Vineri, 15 noiembrie, cu incepere de la ora 12:00, se aniverseaza 20 de ani de la infiintarea specializarii Comunicare Profesionala, precursoarea programelor derulate de actuala Facultate de stiinte ale Comunicarii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bravos, bravos, inteligentie ! O statuie ridicata stalinistului Anton, care a propus-o pe Elena Ceausescu in Academie ! Nu mai aveti un loc sa-i faceti statuie si Elenei Ceausescu, cea iubitoare de timisoreni, in Decembrie 89 ?