Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului – o institutie de invatamant superior care imbina traditia cu inovatia

Aflata in Timisoara, in partea de vest a tarii, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului se mandreste cu un modern campus universitar, care a fost conceput ca un complex de cladiri – spatii de invatamant, laboratoare pentru cercetare stiintifica, spatii si terenuri pentru activitatea de microproductie si productie agroalimentara, localuri sociale: camine, cantina, suprafete pentru activitati sportive si recreative, etc., construit in perioada 1972 – 1982.

Univeristatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, o universitate cu traditie

Traditiile Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara sunt legate de infiintarea Facultatii de Agronomie la data de 30 iulie 1945, prin Decretul 2394, al Regelui Mihai I al Romaniei si Legea nr. 617, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei la data de 1 august 1945, aceasta functionand, la inceput, pe langa Institutul Politehnic.

In anul 1948, Facultatea de Agronomie a fost transformata in Institut Agronomic. in acelasi an a fost infiintat la Arad Institutul de Zootehnie si Medicina Veterinara, cu doua facultati: Medicina Veterinara si Zootehnie. in anul 1955, Facultatea de Zootehnie a fost transferata in cadrul Institutului Agronomic Timisoara, iar in anul 1957 Facultatea de Medicina Veterinara a fost integrata in facultatea similara de la Bucuresti.

In anul 1957, Facultatea de Zootehnie s-a transformat in sectie a Facultatii de Agronomie si a functionat pana in anul 1962 sub denumirea de Facultate de Agricultura si Zootehnie.

In anul 1962, in cadrul Institutului Agronomic Timisoara a fost infiintata Facultatea de Medicina Veterinara.

In anul 1968, prin Ordinul Ministrului invatamantului nr. 80646 a fost  reinfiintata Facultatea de Zootehnie, Institutul Agronomic functionand pana in anul 1987, cu trei facultati: Agricultura, Zootehnie si Medicina Veterinara.

Degradarea de ansamblu a vietii economice si sociale, criza societatii romanesti, restructurarea vietii universitare prin reducere, in anul 1987 gaseste Institutul Agronomic Timisoara cu o singura facultate cu trei sectii (Agricultura, Zootehnie, Medicina Veterinara).

In anul 1991, in baza Notei Guvernului din 04.01.1991 si a Ordinului ministrului invatamantului si stiintei nr. 4894 din 22.03.1991, Institutul Agronomic din Timisoara devine Universitatea de stiinte Agricole a Banatului din Timisoara.

In anul 1995, prin Hotararea de Guvern nr. 568 din 28.07.1995, numele universitatii devine Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, iar din anul 2013, prin hotararea de guvern nr.493 / 22 iulie 2013 din M.O. nr 447 22 iulie 2013, denumirea institutiei a fost schimbata in Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara.

Evolutie ascendenta a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului

Dupa anul 1989, universitatea cunoaste o evolutie ascendenta, astazi functionand cu 6 facultati (Agricultura, Horticultura, Management Agricol, Medicina Veterinara, Zootehnie si Biotehnologii, Tehnologia Produselor Agroalimentare), cu un numar de 21 programe de studiu, peste 5000 de  studenti si  500 de posturi didactice.

Universitatea si-a largit continuu aria de colaborare cu unitati de cercetare si invatamant din tara si mai ales din strainatate, avand la aceasta data relatii cu universitati din peste 15 tari. Misiunea ei fiind de a pregati specialisti cu predilectie pentru spatiul rural si sistemul agroalimentar, USAMVBT va continua sa-si diversifice si sa-si consolideze programele de studii universitare, pe langa activitatea didactica, importante fiind activitatile de cercetare stiintifica si de extensie universitara. Un mare accent se pune si pe studiile universitare din ciclul II si III (masterat si doctorat), in universitate functionand un numar de 44 de conducatori de doctorat, activi, in domeniile: agronomie, horticultura, medicina veterinara, ingineria produselor alimentare si zootehnie.

Organizarea actuala a universitatii constituie o etapa a procesului de tranzitie de la sistemul universitar anterior la un sistem universitar modern, dinamic, in conformitatea cu prerogativele Procesului de la Bologna. Prin activitatea desfasurata pana in prezent si cea de perspectiva, universitatea noastra poate fi considerata de talie nationala si euroregionala, cu preocupari mai intense pentru partea de vest a tarii, contribuind la dezvoltarea rurala complexa a Banatului, a Romaniei si a euroregiunii DKMT.

Toate facultatile, caminele, cantina, biblioteca, terenurile si o sala de sport, precum si cel mai mare loc de practica – Statiunea didactica, construita in perioada 1967 – 1972 se afla in acelasi perimetru. Structura spatiilor de invatamant insumeaza 15630 m² suprafata utila si 25370 m² suprafata desfasurata. Studentii au la dispozitie spatii modernizate recent, amfiteatre, laboratoare, sali de curs si seminar.
USAMVBT ofera studentilor un numar de 1630 locuri in 5 camine studentesti. Camerele, amenajate cu mobilier modern, ofera conectare gratuita la Internet. Cantina studenteasca, cu un numar de 450 locuri si o suprafata de 1589 m², este considerata una dintre cele mai moderne si frumoase din tara. Aici se serveste masa studentilor, cadrelor didactice si angajatilor, in regim restaurant si se organizeaza evenimente festive cu diverse ocazii.

Practica studentilor din universitate se desfasoara la Statiunea didactica, in Clinicile veterinare, la Statiunea tinerilor naturalisti, precum si la firme de profil. in incinta campusului se afla cateva magazine alimentare. Campusul este plasat in apropierea centrelor comerciale.

Structura universitatii:

Facultatea de Agricultura

Departamentul I – Tehnologii Agricole
Departamentul II – Dezvoltare Durabila si Ingineria Mediului
Departamentul III – Stiintele Solului
Departamentul IV – Biologie

Facultatea de Horticultura si Silvicultura

Departament I  – Silvicultura
Departament II  – Horticultura
Departament III  – Inginerie Genetica

Facultatea de Management Agricol

Departamentul I Management si Dezvoltare Rurala
Departamentul II – Economia si Finantarea Firmei

Facultatea de Medicina Veterinara

Departamentul I invatamant Preclinic
Departamentul II invatamant Clinic I
Departamentul III invatamant Clinic II
Departamentul IV Productii Animale si Sanatate Publica Veterinara

Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare

Departamentul De Tehnologii Alimentare
Departamentul De Control Si Expertiza Alimentara
Departamentul De Stiinta Alimentului

Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii

Departamentul I  Ingineria Productiilor Animaliere
Departamentul II Biotehnologii

In cadrul universitatii functioneaza: Platforma de formare si cercetare interdisciplinara / agricultura ecologica durabila si siguranta alimentelor, Complexul de laboratoare de cercetare „Horia Cernescu”, Statiunea Didactica Timisoara si Clinicile Veterinare Universitare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.