Un secol de traditie si experimente pentru toate varstele. Istoria jucariilor care au cucerit intreaga lume, prezente acum si in Romania

TIMISOARA. Unele dintre cele mai apreciate jucarii educative la nivel mondial, cele din gama Kosmos, au ajuns acum si in Romania, dupa ce inimoasa echipa a companiei Varuna’s a lucrat intens pentru adaptarea lor, astfel ca micutii sa isi poata dezvolta abilitatile prin joaca.

Povestea acestor jucarii incepe inca din anul 1922, atunci cand compania Kosmos lanseaza primele jucarii educative, niste mici casete modulare. Create de un tanar profesor elvetian, jucariile se bucura de un real succes in randul familiilor cu copii mici, care cautau alternative la jocurile deja existente. Jucaria modulara corespundea perfect nevoilor prichindeilor, cu ajutorul ei putand fi facute o multime de experimente, din cateva miscari simple.

Ideea unor astfel de jucarii s-a nascut dupa ce elvetianul a avut o intalnire cu seful Departamentului de Educatie din Tara Cantoanelor, care i-a explicat cat este de necesar chiar si pentru profesori un echipament simplu, dar cu ajutorul caruia sa poata realiza diferite experimente pe intelesul copiilor. Acesta a fost momentul care a pus bazele unei colaborari indelungate, in urma careia s-au nascut numeroase jucarii educative, cu ajutorul carora copiii pot descoperi chimia, electronica, optica si alte stiinte intr-un mod distractiv, adecvat varstei lor.

Si pentru ca erau o noutate, jucarii veneau cu instructiuni de folosire, lucru nemaiintalnit pana atunci.

Wilhelm Fröhlich, creatorul jucariilor Kosmos, a fost distins cu titlul Doctor Honoris Causa al Universitatii din Berna, in 1957, pentru contributia sa la dezvoltarea jucariilor educationale. Iar mai apoi, chiar si laureati ai premiului Nobel au recunoscut ca micile cutii educative au fost punctul de pornire spre carierele urmate.

Incet-incet, compania se dezvolta si ajunge sa creeze astfel de „truse experimentale”, asa cum erau numite jocurile, pentru toate domeniile stiintelor, inclusiv pe teme de electronica, microscopie, biologie si mineralogie. Kosmos isi extinde apoi aria de acoperire, si incepe sa creeze jocuri educative pentru copii si tineri de toate varstele, dar si pentru adulti, care pot face experimente cu adevarate laboratoare sofisticate.

Inca de cand au fost create, jucatiile educative Kosmos au tinut pasul cu noile tehnologii. Astfel, de la jocurile de logica dezvoltate in anii ’60, reprezentantii companiei au ajuns sa realizeze jocuri care ii ajuta pe copii sa inteleaga functionarea sistemului solar ori importanta energiilor regenerabile, in anii ’90.

Era digitala nu a luat prin surprindere compania, astfel ca in anul 2016, Kosmos a lansat prima caseta de invatare rapida a programarii, pentru a aduce tinerii mai aproape de aceasta meserie cheie a prezentului.

Cu o istorie de aproape un secol, Kosmos si-a extins afacerea la nivel mondial, iar in Romania, jocurile educative au ajuns cu ajutorul companiei Varuna’s din Timisoara, care, inainte sa lanseze produsele pe piata, s-a ocupat de localizarea acestora. Mai exact, reprezentantii Varuna’s au facut traducerea in limba romana a tuturor specificatiilor si a ghidurilor de folosire, pentru a putea fi utilizate si intelese cu usurinta de catre copii.

Astfel, la Varuna’s pot fi gasite jocuri educationale pentru copii, jocuri de familie si societate, dar si piese pentru experimente fascinante, toate de la Kosmos.

Varuna’s este o companie de familie cu traditie, avand nu mai putin de 5 magazine in cele mai importante orase din Romania. Iar oferta este una spectaculoasa: de la jucarii pentru bebelusi la produse de arta si indemanare, de la figurine si papusi la Lego, ori de la jocuri educative la masinute. Toate pot fi gasite la Varuna’s.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.