Un roman din 10 foloseste cardul de credit! Cei mai multi dintre utilizatori au studii superioare si un venit lunar peste 1.300 lei

Daca in 2009 s-a observat o diminuare a numarului celor care utilizeaza carduri de credit, in 2010, cresterea s-a reluat, astfel ca, in prezent, 10% din populatia urbana detine un card de credit.

Potrivit unei analize GfK Romania, cei mai multi dintre utilizatorii cardurilor de credit sunt angajati, cu studii superioare, care au un venit mai mare de 1.300 de lei pe luna si care sunt atrasi de tehnologia hi-tech. Cei mai multi detinatori ai unui card de acest tip il folosesc pentru a plati cumparaturile din magazine, dar o parte semnificativa – 25%, se limiteaza la retragerile de la bancomat.

Desi criza economica s-a accentuat in 2010, o posibila explicatie pentru revenirea preferintei pentru utilizarea cardurilor de credit din ultimul an vine din faptul ca bancile s-au concentrat destul de sustinut pe promovarea cardurilor de cumparaturi cu accent pe diverse beneficii, printre care si perioada de gratie extinsa.

„Cardul de credit a pierdut mult din popularitate pe parcursul anului 2008 si pana in a doua jumatate a lui 2009. 11% din totalul populatiei urbane cu varsta peste 15 ani folosea acest tip de produs bancar in ianuarie 2008, iar pana in septembrie 2009 numarul utilizatorilor s-a redus la jumatate. Incepand cu finalul anului 2009 cresterea s-a reluat, astfel ca in prezent 10% din populatia urbana detine un card de credit”, explica Anca Zamfirescu, cercetator senior, expert in piata financiar – bancara la GfK Romania.

Acest produs bancar este folosit in special de persoanele angajate si mai ales cele care au pozitii de management sau lucreaza in posturi de specialisti cu studii superioare. De asemenea, cei care au un venit personal peste 1.300 lei pe luna utilizeaza cardurile de credit in mai mare masura decat restul populatiei – 17% fata de 10% din intreaga populatie urbana.

O analiza pe populatia urbana cu varsta peste 15 ani arata ca utilizatorii cardurilor de credit tind sa fie persoane mai atrase de produsele hi-tech mai mult decat restul populatiei.  De asemenea, detinatorii de carduri de credit tind sa fie cei care folosesc mai multe produse hi-tech, ca de exemplu laptopuri sau PC-uri si telefoane mobile.

In general, detinatorii cardurilor de credit merg la cumparaturi mai frecvent decat restul populatiei si le si place mai mult aceasta activitate. De exemplu, sunt mai inclinati sa cumpere lucruri ca sa-si ofere o recompensa sau ca un gest de rasfat.

Datele care stau la baza acestor concluzii provin din doua studii realizate de GfK Romania – GfK FMDS si Roper Reports Romania 2010, care s-au derulat in mai multe tari europene, pe esantioane de 1.000 de respondenti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete