Un adevarat spectacol! Interventie rapida si utilaje ca-n filme, langa Timisoara! Raed Arafat, la exercitiul international al pompierilor!

TIMISOARA. Cel mai complex exercitiu pus la cale de pompierii din Timis alaturi de colegi din alte trei tari europene l-a adus la Timisoara si pe secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Acesta a vizitat baza de comanda de la Ghiroda, dar a mers si la Uzina de Apa unde au fost puse in functiune pompe de mare putere.

CITESTE SI: Emotii uriase pentru mii de elevi din Timis 

Baza de operatiuni a fost stabilita la iesire din Ghiroda pe malul Begheiului, unde a fost creata o tabara pentru 188 de persoane, din echipele a patru tari. Centrul de comanda este pozitionat intr-un cort in care toate echipele au un reprezentant.


Franta a adus la Timisoara o echipa de interventie impotriva pericolelor chimice sau biologice care a si facut o prima demonstratie joi seara. In tabara franceza sunt asezate pe langa un post de comanda dusuri pentru decontaminare, toalete si un cort pentru spalarea mainilor, iar fiecare dintre cei care intra in tabara trebuie sa isi lase numele pe o tablita, iar cand ies isi iau ecusonul.

Echipa germana a adus la Timisoara un echipaj de purificare a apei. Cu echipamentele transportate in Banat, nemtii pot purifica 5000 de litri de apa pe ora, pe care sa o livreze oamenilor care au nevoie de apa curata in caz de dezastru. Echipamentul de purificare al apei a fost instalat in zona Uzinei de Apa.

 

CITESTE SI: O zona mare din Timisoara ramane fara apa la inceput de saptamana 

Echipa din Austria a adus la Timisoara doua pompe de capacitate mare si alte cinci de capacitate mai mica, 67 de oameni si 20 de masini, dar a instalat si o bucatarie care poate asigura hrana pentru 5000 de persoane pe zi, timp de aproape 7 zile. Centrul de comanda este localizat intr-un container care se extinde.

La Uzina de apa au fost puse in functiune pompe de mare putere pentru evacuarea apei, iar in timpul vizitei lui Raed Arafar unul dintre furtunuri s-a desprins, problema fiind rezolvata insa iute de pompieri.

CITESTE SI: Vreme capricioasa la Timisoara! Ce se intampla in urmatoarele zile? Anuntul meteorologilor 

Raed Arafat a fost si ghid pentru cei prezenti si considera ca exercitiul este unul extrem de util pentru pompieri.

Este normal ca in cadrul solidaritatii europene, in cazul unor dezastre, prin mecanismul de protectie civila europeana, Romania sa nu fie o tara care e potential, o tara care e primitoare de ajutor, ci sa fie o tara care este si ofertanta de ajutor, care sa mearga sa ii ajute pe altii. Am mai facut asta. Readuc aminte, in 2014, cand o echipa tocmai din Timis a plecat pentru a asista la inundatiile din Serbia, ajutorul care a fost oferit Sloveniei, cand a fost o problema cu curentul si s-au trimis generatoare electrice din Romania. Romania trebuie sa se pregateasca pentru ambele sensuri. Unu, sa stie cum sa primeasca ajutor in caz de dezastru, si asta se face acum, pentru ca sunt foarte multe aspecte care sunt legate de a primi ajutor si echipe din alta tara care sa lucreze la tine, dar sa stie si cum sa participe sa ii ajute pe altii„, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne a dat asigurari ca si in viitor vor continua inzestrarile cu tehnica de interventie pentru pompierii romani.

Diferite componente ale echipamentelor, mobilitatea lor, modul in care sunt facute pentru a fi mobilizate rapid, transportate prin diferite mijloace, si bineinteles utilizate in diferite situatii. Noi deja am inceput un astfel de concept si deja de 2-3 ani, din 2014, dotarea noastra deja este indreptata spre o viziune mai larga, inca mai avem de facut. 90 de milioane de euro pana la sfarsitul acestui an vor fi cheltuite din fonduri europene din 2015. S-au cheltuit deja 60, anul asta mai avem 30 pe un anumit proiect. Si se lucreaza pe un proiect mult mai mare, pe proiectele de infrastructura mare, de 80 de milioane de euro, dar inca este nevoie in diferite paliere sa le intarim„, a spus Raed Arafat.

Exercitiul pompierilor cuprinde mai multe interventii, nu doar la Timisoara, ci si la Lugoj, Deta sau Gataia, dar si in localitati mai mici. In scenariu propus de organizatori, in lupta cu inundatiile ar trebui sa participe 500 de militari ai Ministerului Apararii Nationale, 800 de cadre ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, 300 de jandarmi, dar si agenti de politie.

In exercitiu participa si instutiile locale, parte din Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis dupa cum urmeaza: Inspectoratul de Politie Judetean Timis, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Timis, Administratia Bazinala de Apa Banat, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare Timis, Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor vizate în cadrul exercitiului, Directia de Sanatate Publica Timis, S.C. Aquatim s.a., Garda de Mediu Timis, Politia Locala Timisoara si Mosnita Noua, Politia Transporturi Feroviare, Uzina de Apa, Crucea Rosie Timis, Directia Agricola Timis, Aeroportul International Timisoara, Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.