Trenul intarzie, primesti banii inapoi. Ministerul Transporturilor pregateste si alte ‘recompense’ pentru calatori

Romanii care circula pe calea ferata ar putea primi despagubiri in cazul in care trenul cu care se deplaseaza catre o anumita destinatie are o intarziere mai mare de 60 de minute. Prevederea va fi preluata din Regulamentul Comisiei Europene, insa nu va fi aplicata imediat.

CITESTE SI: Inca un gard se ridica la frontiera Ungariei, pentru impiedicarea migrantilor sa intre in tara 

Inca din 2009, in Uniunea Europeana calatorii primesc despagubiri de 25% din pretul biletului daca trenurile intarzie intre 60 şi 119 minute sau de 50% pentru intarzieri de peste 120 de minute. Despagubirea poate ajunge la 100% plus cazarea pe o noapte la un hotel de trei stele – camera single – daca intarzierea trenului a provocat pierderea ultimei legaturi feroviare din acea zi.

In Romania, aceste facilitati se acorda numai calatorilor din trenurile internationale, pentru cei din trenurile nationale existand o derogare care ar trebui sa expire la data de 3 decembrie 2019. Insa Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern prin care va solicita o noua derogare, pana la 3 decembrie 2024. Asta pentru ca Regulamentul 1371/2007 permite trei derogari (in total, 15 ani) fata de termenul initial, 3 decembrie 2009.

Romania a obtinut o prima derogare de la aplicarea acestui regulament, in 2009 pana in 2014, apoi o alta derogare in 2014 pana in 2019, invocand motivul ca infrastructura feroviara nu permite respectarea intocmai a orarelor din mersul trenurilor. Doar din 3 decembrie 2020, cand va fi termenul final, intarzierile vor fi decontate indiferent ce pierderi ar suferi CFR Calatori sau operatorii privati.
Principalul motiv invocat in prezent de Ministerul Transporturilor pentru a obtine derogarea pana in 2024 este acelasi cu cele invocate pentru derogarile anterioare.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.